Peri bacalarıyla ünlü Kapadokya, Türkiye’nin en cazip turistik destinasyonlarından biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan bölge her mevsim ilgi çekiyor.
- Cennet Koyları
- Manavgat – Detaylı İnceleme
- Vizesiz Seul Deneyimi
- Gökçeada Gezi Rehberi
- Antik Dönem Yolculuğu
Yılın her döneminde yerli, yabancı milyonlarca insanın akın akın Kapadokya’ya gelmesi boşuna değil. Doğanın, ince ince dantel gibi işlediği bir bölge. Tam 60 milyon yıl önce doğa çalışmaya başlamış Kapadokya için. Erciyes, Hasan Dağı, Güllü Dağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakalar milyonlarca yıl boyunca rüzgar ve yağmur gibi hava olayları marifetiyle ince ince aşındırılınca bugünkü o muhteşem coğrafi yapı ortaya çıkmış.
Eşsiz peri bacaları, yeryüzü şekilleri süslüyor tüm bölgeyi. Kapadokya Anadolu’nun tam ortası diyebileceğmiz bir kente, Nevşehir’e bağlı. Ama Kırşehir, Aksaray, Niğde ile Kayseri illeriyle de irtibatı var. Eşsiz doğa yapısı nedeniyle Kapadokya UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.
Bölgenin simgesi olan peri bacaları ve kayalık yapı yöre insanları tarafından barınak amacıyla da kullanılmış. Bugün de kayalara oyulmuş yerleşimler, oteller var Kapadokya’da. Kaya evlerinin çoğu artık otel olarak hizmet veriyor. Fakat sayıları az da olsa hala kayalara oyulmuş evlerinde yaşayan bölge insanları var. Peri Bacalarının en ihtişamlılarını görmek için Çavuşin Ören Yerine gitmeli. Çok başlı Peri Bacalarının da görülebileceği bu ören yerinde Paşabağ diğer adıyla Keşişler Vadisi’nde bir mola vermeli. Develi Vadi de elbette ihmal edilmemeli.
Avanos’un Çömlekleri
Kızılırmak çevresine konumlanmış Avanos, çömlekleriyle meşhur. Çömlekçilerin ana malzemesi Kızılırmak nehrinin çamuru. O çamur maharetli ellerde, çeşit çeşit çömleklere dönüşüyor. Hacı Bektaşi Veli’nin türbesi ve Hacı Bektaşi Veli Müzesi’nin bulunduğu Hacıbektaş da yakınlarda, gitmişken ziyaret edebilirsiniz.
Mühendislik Harikası Yeraltı Şehirleri
Kapadokya sadece peri bacalarından ibaret değil. Bölgede yeraltına inşa edilmiş, mühendislik harikası olarak tarif edilebilecek yeraltı şehirleri var. Binlerce insanın rahatlıkla yaşayabileceği bu yeraltı şehirleri akıllara durgunluk veriyor. Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak yeraltı şehirleri gezmeye uygun. Genel kanı bu şehirlerin düşman saldırılarından korunmak için yapıldığı yönünde. Narlıgöl Krater Gölü bir başka doğa harikası. Melendiz Çayı’nın oluşturduğu Ihlara Vadisi’ni duymayan yoktur herhalde. Tüm bunların yanı sıra bölgede kayalara oyulmasıyla oluşturulmuş çok sayıda kilise mevcut. Ağaçaltı ve Yılanlı kilise en güzellerinden.
Atv ve Balon Gezisi
ATV ve balonla yapılan geziler Kapadokya’nın olmazsa olmazları dersek abartmış olmayız herhalde. Özellikle sabahın erken saatlerinde yapılan balon gezileri hem gökyüzüne çıkanlar hem de aşağıda kalanlar için doyumsuz manzaralar ortaya çıkarıyor.