Almış olduğunuz ürünün ambalajını açarken kullanacağınız kesici alet ile halıya zarar vermemeye dikkat ediniz. Halının üzerine basacak olan mobilyaların, halıya zarar vermemesi için basan yüzeylerin altına koruyucu malzemeler koyulması gerekmektedir. Uzun süre eşya altında kalan kısımların ezilmesini önlemek için eşyaların zaman zaman yer değiştirilmesi uygun olur.
Halının renginin solmaması için halı uzun süre direkt güneş ışığı ile temas ettirilmemelidir. Halınızı sereceğiniz zeminin nem almamasına dikkat ediniz. Halı yüzeyine su dökülmesi ve sıçraması muhtemel yerlerde, halınızı su almayacak uygun uzaklığa seriniz. (örn. lavabo önleri gibi)
İlginizi Çekebilir; Trend Halı Modelleri ve Günümüzün Halı Teknolojileri
Yüksek ısılı (soba, radyatör, ütü, tencere, çaydanlık v.b.) eşyalar halı ile temas ettirilmemelidir. Sigara yanıkları kesinlikle garanti kapsamı dışındadır. Üzerindeki eşyaları kaldırmadan halınızı çekmeyiniz. Halınızı kullanmadığınız durumlarda katlı biçimde değil, rulo halinde, rutubet olmayan yerlerde ve üzerine hiç bir şey koymadan dikey olarak muhafaza ediniz. Bu şekilde uzun süre bekleyen halılarınızı yılda en az iki kez açarak havalandırınız.
Gölgelenme (Shading): Üretimden kaynaklanan bir hata değildir. Çoğunlukla zemindeki düzgünsüzlüklerin halı yüzeyinde ışığın optik olarak farklı yansıması nedeniyle gölgelenme olarak tarif edilen görüntü farklılığına yol açtığı belirlenmiştir. Nadiren oluşan bu gölgelenme üretin hatası olmayıp garanti kapsamı dışındadır. Halının sürekli üzerine basılan yerleri ile basılmayan yerleri (masa, kanepe altı gibi) arasında fark olması kaçınılmazdır. Kullanım ile ortaya çıkacak olan bu fark üretim hatası olmayıp garanti kapsamında değildir.
Uzun hav yüksekliğine sahip halılarda (Shaggy gibi) kullanılan iplik çeşidine bağlı olarak zaman içerisinde hav uçlarında açılmalar ve yatmalar görülebilir. Daha önce kullanılan halının aynısından tekrar alınıp yan yana serildiğinde kullanılmış halı ile yeni halı arasında görüntü farkı olması kaçınılmazdır. İkinci halı alınırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Makine halısı imalatında kullanılan hav iplikleri; farklı zamanlarda, farklı partilerden üretildiği için aynı zamanda imal edilmeyen halılarda renk tonu farklılığı görülebilir. Halıda kullanılan hav iplikleri kesik elyaftan (yün, akrilik, poliamid gibi) üretilmiş ise halı yüzeyinden hav çıkması kaçınılmazdır. Düzenli yapılan süpürme işlemi ile bu durum zaman içerisinde yok denecek kadar azalacaktır.
Tozlar ilk önce halının hav yüzeyinin en üst kısmına yerleşir. Tozun havların dibine yerleşmesine ve birikmesine izin verilmeden belirli aralıklarla elektrik süpürgesi ile temizlik yapılmalıdır. Elektrik süpürgesi bu iş için en uygun makinedir. Elektrik süpürgesi ile temizlik halının tüylerinin yönüne paralel ve yavaş hareketlerle yapılmalıdır.
İlginizi Çekebilir; Halıdan Hangi Lekeler Nasıl Çıkar?
Halının dokuma yapısına zarar vereceği için, temizlik sırasında; dövme, çırpma gibi sert darbelerden ve zararlı kimyasallardan kaçınılmalıdır. Makine halılarının yıkanması tavsiye edilmez. Halının temizliği yapılacak ise, halı yıkama makinesi kullanılmalı veya halı temizlemede uzmanlığından emin olduğunuz firmalara müracaat edilmelidir.
Yapılacak temizleme işlemlerinde 40°C’nin üzerindeki uygulamalar tavsiye edilmez. Halınızın silinmesi gerektiğinde silme işlemi, halıya zarar vermeyecek sertlikte olan bir bez ile hav yatım yönünde ovalamadan yapılmalıdır. Halının silinmesinde tel ve plastik fırça gibi halıya zarar verebilecek hiçbir alet kullanılmamalıdır.
Halınızın her türlü su ile temasından sonra deforme olmaması için hızlı ve düzgün bir şekilde kurutulmalıdır. Halı ıslak asılarak veya katlanarak değil, düzgün bir zemine serilerek kurutulmalıdır. Aksi takdirde halının farklı yerlerinde lekelenmeler olacaktır. Kurutma işlemi direk güneş ışığı altında yapılmamalıdır. Halının hem hav kısmının hem de sırt kısmının tam olarak kuruduğundan emin olmadan kaldırmayınız.
Halıların yıkanması veya su basması hallerinde halının deformasyonu garanti kapsamında değildir. Tam anlamıyla lekelenmez özellikte halı üretimi mümkün değildir. Her lekenin iz bırakmadan yok olması beklenmemelidir. Bu durum lekeleyici maddenin cinsine ve uygulanan temizlik yöntemine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Halının üzerine dökülen bir lekeleyici tarafından leke olması tamamen kullanım hatasıdır ve leke giderilememesi halinde üretici firma sorumlu tutulamaz.
Halının üzerindeki lekeler ve döküntüler çok hızlı ve doğru şekilde müdahale edilirse giderilebilir. Leke, hemen elektrik süpürgesinin en küçük ucu ile en yüksek emiş seviyesinde emilmeli, yada fazlalığı leke yayılmayacak şekilde alınmalı, lekenin cinsine göre “Leke Çıkartma Önerileri” metninde açıklanan leke çözücüler ve uygulamalar yardımıyla temizlenmesi önerilir.
İlginizi Çekebilir; Ev Temizliği ve Pratik İpuçları İle İlgili Tüm Yazılar