Ana SayfaDekorasyonEvde Tadilat Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Evde Tadilat Öncesi Bilmeniz Gerekenler

-

Evde tadilat uzun süredir aynı evde yaşıyorsunuz ve artık tadilat yapmak kaçınılmaz. Kolları sıvayıp işe başlayalım öyleyse! Duvar, kapı, zemin, banyo derken çok yorulabilirsiniz. Tadilat sonrasında ise sırada, dekore edip güzelleştirmek var.

Yaşadığınız evde bir süredir sorunlar bitmiyor. Duvar boyaları dökülmeye başladı, kapılar kapanmıyor, musluklar akıtıyor… Demek ki artık onu elden geçirmek gerekiyor. Kara kara tüm bu işler nasıl hallolacak demeyin. Tadilat, nasıl yapacağmızı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilirseniz bu sorunların üstesinden çok daha kolay gelebilirsiniz.

Tadilatı Bölümlere Ayırın

Banyo:

Eviniz çok eski ve bütçeniz yeterliyse banyonuzu baştan aşağı değiştirmek isteyebilirsiniz. Ama sorun sadece fayanslardaysa, üzerine yapıştıma yaptırmayı deneyebilirsiniz. Eğer klozet, lavabo, küvet ya da duşakabin gibi banyo ürünlerini yenilemeyi düşünüyorsanız, muhakkak fiyat karşılaştırması yapın.

Zemin döşemesi:

Evinizin eski zemin döşemesinden memnun değilseniz ve değiştirmeyi düşünüyorsanız, öncelikle ufak bir araştırma yapmanızı öneririz. “Parke mi, mermer mi daha iyi, parke çeşitlerinden hangisi en kullanışlı” gibi sorularınıza cevap bulduktan sonra seçiminizi yapın. Eğer döşeme mermerse üzerine parke yapmakta bir sıkıntı yok. Fakat önceki parkeniz eskimiş veya suya dayanıksız olduğundan kalkmışsa, önce onu komple sökmek ve ardından yenilemek işçilik açısından maliyetli olabilir.

Kapı-pencere yenileme:

Kapınız hakikaten kullanılmaz durumdaysa komple değiştirmenizi öneririz. Fakat sorun sadece kapı kolunda ya da çerçevedeyse ufak bir tadilat iş görebilir. Böylece sıfırdan bir masrafa girmemiş olursunuz. Pencereler eskiyse, ısı yalıtımı açısından sıkıntı yaratabiliyor. Isı yalıtımı için PVC modellerini tercih edebilirsiniz, yine de her modelin aynı olmadığını bilmelisiniz. Örneğin kayar kapaklı pencere ısı yalıtımı açısından pek kullanışlı olmayabiliyor.

Boya:

Boyayı kendim alacağım diyorsanız, bunu ustanıza danışmadan yapmayın. Boyayı da alırım evi de boyarım diyebilirsiniz. İşi kendiniz için ekstra bir yük haline getirmemeye dikkat edin.

Evde Tadilat Aceleye Gelmez
Evde Tadilat Aceleye Gelmez

Evde Tadilat Aceleye Gelmez

Ev tadilatına başlamadan önce çok kapsamlı bir araştırma yapmak önemli. Daha önceki tecrübelerden ders almak, daha sonra pişmanlık yaşamamak ve doğru usta seçimi yapabilmek için ev tadilatını aceleye getirmemek gerekir.

Doğru malzeme seçimi:

Banyo lavabo ve küvetinde malzeme seçiminin doğru yapılması, mutfak ve banyo yerlerinde kullanılacak malzemenin cinsinin ve renginin seçimi, daha sonraki süreçte evin temizliğinde büyük fark yaratacak kararlardır. Örneğin; lavaboda paslanmaz çelik yerine siyah taş kompozit seçerseniz, su lekelerinden rahatsız olma ihtimaliniz yüksektir.

Doğru usta seçimi:

Ev tadilatını yapacak usta ya da firmayı bulmak için ciddi bir ön araştırma yapmanız ve mümkünse referansları ile görüşmeniz fark oluşturur. İşçilik kalitesi ve karar verilen tarihlere uyuluyor olunması önem taşıyan konular. Taahhüt edilen tarihte bitirilmemesi durumunda cezai şart mutlaka yazılı bir sözleşmede bulunmalıdır. Aksi takdirde, mağdur olabilirsiniz.

Öngörülemeyenler için bütçe:

Tadilat esnasında mutlaka daha önceden öngörülemeyen masraflar çıkabilir. Bunları önceden planlamak mümkün olmayabilir. Bunlar için de belirli bir bütçe ayırın.

Elektrik prizleri:

Evin içindeki elektrik tesisatını doğru planlamak daha sonraki kullanım kolaylığı ve kablo görünümü açısından önem taşır. Yoğun kullanım alanlarındaki elektrik prizlerinin sayısını biraz fazla tutarak, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Moloz temizliği:

Tadilat firmasının molozları tamamen evin dışına çıkardığından emin olun. Tadilattan yıllar sonra, evde bir sorun olduğunda ve belirli bir yeri kırmak gerektiğinde, daha önceki tadilat molozlannın duvarların ya da klozetinin içine saklanmış olduğunu keşfetmek istemiyorsanız, süreci yakından takip edin.

Malzemelerin önceden sipariş edilmesi:

Tadilat esnasında gerekli olacak tüm malzemeleri önceden sipariş edin. Aksi takdirde, bazı malzemeler için aylarca beklemeniz gerekebilir ve tadilatı bitmemiş bir evde geçirilen her ekstra gün çok yıpratıcı olabilir.

Ev Tadilatına Şimdi Başlayabiliriz
Ev Tadilatına Şimdi Başlayabiliriz

Ev Tadilatına Şimdi Başlayabiliriz

Yıkım ve onarım:

Konut içerisinde taşıyıcı kolonlara zarar vermemek kaydı ile ufak yıkım ve onarımlar yapmanız mümkün. Bu tamamı ile sizin evinizden ne istediğinize, nasıl rahat ve huzurlu bir yaşam alanı oluşturmak istediğinize bağlı. Yıkım işlemlerinizde kesim alınacak ve delinecek yerler kolon ve kirişlere denk geliyorsa karot kesimle yaptırın. Hilti ve benzeri aletler titreşim oluşturdukları için zarar verebilir. Binanızın metal ve beton kısımlarının kaynaşımlarına zarar vereceği için yük taşıma ve dayanıklılığını azaltır.

Pencere ve kapı doğramaları:

PVC çift camlı pencere ve kapı sistemlerini tercih etmeye çalışın. Evinizi hem ısı, hem de ses yalıtımı açısından büyük ölçüde izole etmiş olursunuz. PVC çift camlı pencere ve kapı sistemleri ile konut içerisindeki yıllık enerji tüketiminiz % 35-40 azalmış olur. Üstelik yıllarca bakım ve onarım gerektirmez. PVC pencere ve kapı sistemleri yapımında köpük dolgusunun tam ve muntazam olmasına dikkat edin. Duvar bağlantılarının izolasyon bantları ile kaplanmış olmasını sağlayın. Kapıların altlarının yer döşemesi ile arasında maksimum 1 cm fark olmasına ve bu farka da kapı altı esnek süpürgeliğin yapılmasına dikkat edin.

Banyo:

Banyo ve tuvaletinizde elektrik tesisatı yapılırken boat bulundurmayun ve mümkünse elektrik düğmeleri dışarıda olsun. Prizlerin ise sızdırmaz, kapaklı ve topraklı olmasına dikkat edin. Su tesisatınızın yapımında ise en önemli şey yerde 2 tane yer sifonu bulunması ve akıntı yönünün yer sifonlarına göre olmasıdır. Giden su tesisatınızda esnek hacimsel borular, gelen su tesisatınızda ise plastik ya da metal alaşımlı plastik boruları tercih edin. Lavabo, küvet/duş ve çamaşır makineniz için gelir ve gider su tesisatlarına dikkat edin.

Islak zemin döşemelerinde tavandan gelen seramik derzini zeminde aynı doğrultuda ilerleyip karşı duvarda aynı doğrultuda devam etmelidir. Kısaca simetrik, düzgün ve ölçülü olmalıdır. Tavanda hava alması açısından kireç tercih etmeniz daha doğru olur.

Mutfak:

Mutfakta elektrik tesisatı yapılırken ana sigortanızdan 2 ya da 3 sigortayı mutfağınıza ayırın. Mutfak içerisinde çok yüklü elektrik kullanımı olduğu için bu gerekli. Elektrik prizlerinin yerlerinin tespitini yapın. Fırın, bulaşık makinesi, buzdolabı, mikrodalga fırın, aspiratör prizlerini unutmayın. Mutfak lavabosu ve bulaşık makinesi için gelir ve gider su tesisatlarına dikkat edin. Mümkünse lavabonuzun altına yer sifonu yaptırın. Tabii ki mutfak aksesuar ve ekipmanlarının montajında da su sızdırmazlık ve izolasyonu önemli.

Zemin döşemeleri:

Zemin döşemeleri için birçok altematifiniz var. Seramik, fayans, laminant parke, mermer ya da ahşap. Seçiminizi öncelikle zevkinize ve bütçenize göre yapmalısınız. Ancak kalite ve fiyat araştırması yapmalı ve en önemlisi iyi bir usta ile yapılmasını sağlamalısınız. Zeminin şapının düzgün atıldığına ve zemin döşemelerinin dengeli olarak döşendiğini kontrol edin. Bunu su terazisi ile kontrol edebilir ya da ettirebilirsiniz. Zemin döşemeleri ile süpürgelikler arasındaki desen ve tasarım uyumuna da dikkat edin. Ayrıca seramik, fayans ve mermerde kullanılan dolgu derzinin rengi görüntü açısından önemli ve fazlalıklarının dikkatli ve iyi temizlenmesi gerekir.

Boya:

İç cephede yapılacak boya ve alçıpan işlemleri özen ve dikkat gerektirir. Alçıpan figürler kullanmayı düşünüyorsanız boyadan önce yaptırmanız gerekiyor. Kaynaklı alçıpan daha dayanıklıdır ama ağırdır. Binanıza ekstra yük bindirir. C yani orijinal denen alçıpan ise uygulaması kolay ve hızlıdır ancak dayanıklı değildir.

Alçı sıva yaptıracaksanız mastarlı yani gönyeli ve terazisinde olanını tercih edin. Maksimum 2,5-3 cm alçı kalınlığı uygulanabilir. Duvarlarınıza önceden 3-4 cm aralıklarla 0,5 cm derinlikli ve 1 cm çaplı tespit çukurları açtırmayı ihmal etmeyin ki alçınız dişli duvara nüfus etsin. Bütün köşelerinize metal veya plastik köşebent koydurarak zarar görmeden düzgün alçı işlemi yapılabilir.

İlginizi çekebilecek diğer makaleler;

İlginizi Çekebilir

Yorumunuzu Paylaşın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

38,437BeğenenlerBeğen
11TakipçilerTakip Et
89TakipçilerTakip Et
42,000AboneAbone Ol