Çamaşır makinası yeni kıyafetleri giymeden önce yıkar mısınız? Islak çamaşırları gece boyunca çamaşır makinanızın içinde bırakır mısınız? Peki işin uzmanlar bu konuda ne diyor?
Çamaşır makinası ile yıkarken renklilerle beyazları ayırır mısınız?
Birçoğumuz çamaşır yıkamanın en temel kuralını biliyoruz aslında. Beyazlara renkliler karıştığında koyu renkli kıyafetlerinizdeki boya, beyazların mat gri veya pembe bir renge dönüşmesine yol açabilir. Bunun gerçekleşmesi zamanla da olabilir, özellikle ılık veya sıcak su kullanırsanız sadece tek bir yıkamayla da bu sonuç oluşabilir. Eğer koyu siyah çizgileri olan beyaz bir tişört gibi karışık renkli bir kıyafetin nasıl yıkanacağını bilmiyorsanız, renkli kısmının bulunduğu bir köşesini deterjanlı sıcak suya batırın. Eğer boyası akarsa, soğuk suda boyası daha fazla çıkmayana kadar yıkayın ve daha sonra beyazlara birlikte yıkamak için ayırın.
Beyazları yıkarken çamaşır suyu kullanıyor musunuz?
Çamaşır suyu sihirli bir şekilde beyazların parlaklaşmasını sağlar, lekeleri çıkarır ve mikroplan öldürür, fakat bütün kumaşlar için güvenli değildir. Örneğin, ipek ve yün kumaşlarla birlikte asla kullanmamanız ve mutlaka kıyafetin etiketindeki nasıl yıkanacağına dair bilgileri kontrol etmeniz gerekir. Beyazlatıcıyı beyaz kıyafetinizden çıkartamadığınız bir leke olduğunda bu lekeyi çıkarmak için veya mutfak havlusu gibi çiğ ete değmiş bir çamaşırı temizlemek için kullanın.
Sütyeninizi kurutucuya koyar mısınız?
Sütyenleri kurutucuya koymak paranızı tuvalete atmak gibidir. Kurutucudan gelecek az bir miktar ısı bile sütyeninizi giymekten çok daha hızlı bir şekilde esnetir ve bozar. Ayrıca kurutucunun tamburunda sürekli yuvarlanması sütyenin iç tellerinin dışarıya çıkmasına sebep olabilir. Ekle veya çamaşır torbasının içinde, hassas programda yıkadıktan sonra kapı kulpuna asarak kurulmak en iyi sonucu verir.
Islak çamaşırları gece boyunca çamaşır makinesinin içerisinde bırakır mısınız?
Kırışıklıktarı ve nem kokusunu engellemenin en iyi yöntemi çamaşırlannızı makineden en kısa sürede çıkarmaktır. Kıyafederiniz ne kadar buruşuk durursa kurutucunun onları açması o kadar zor olur. Eğer çamaşırlarınızı 12 saat veya daha fazla makinenizde unutursanız, makinenizdeki her şeyi çıkarın, silkeleyin ve tekrar makinenize koyarak duru bir yıkama yapın.
Kurutucudan çıkardığınız çarşafları hafif nemli iken mi katlarsınız, yoksa tamamen kurumasını mı beklersiniz?
Çarşafları hafif nemliyken katlamanın veya yatağa sermenin kırışıklıkları azalttığını duymuş olabilirsiniz, fakat bu uygulama küf oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle tamamen kuru olmaları önem taşıyor. Bu durum duş aldıktan sonra, kurulanmadan kıyafederinizi giymeye benzer. Kırışıklıkları engellemek için çarşaflarınızı kurutucudan çıkardıktan hemen sonra katlamaya çalışın.
Banyo havlularınızı ne sıklıkta yıkıyorsunuz?
Her gün kullanılan banyo havluları en azından haftada bir yıkanmalıdır. Yaklaşık üç kullanımdan sonra havlular, görünüşünün donuklaşmasına ve yassılmasına sebep olan milyonlarca ölü deri hücresiyle kaplanmış olur. Havlularınızın davet ettiği yaklaşık bir düzine bakteri ve mantar türü bulunuyor. Bazıları biriktikçe çok kötü koku yayabiliyor. Kötü kokuyu engellemek için havlularınızı sıcak suda yıkayın ve tamamen kurutun. Nem kokusu hala varsa, havlularınızı tekrar sıcak suyla yıkayın fakat bu sefer suyun içine bir fincan sirke veya çamaşır suyu katın.
Ne çeşit bir çamaşır deterjanı kullanıyorsunuz?
Her çeşidin kendine göre avantajları var, fakat sıvı olanlar daha kullanışlı, çünkü sıvı deterjanları ön işleme tabi tutmanız gereken lekelerde de kullanabilirsiniz. Kapsüller de elverişlidir fakat daha pahalı ve küçük çocuklarınız varsa şeker gibi görülebileceklerinden dikkatli olmanız gerekir. Toz deteranlar genellikle en ucuz olanlardan fakat kutusu kullanışsızdır ve soğuk suda veya fazla doldurulmuş bir çamaşır makinası nda tam olarak çözülmeyip kıyafetlerinizde tortu bırakabilir.
Kıyafetinizin etiketinde “elde yıkayın” yazıyorsa ne yaparsınız?
Etiketteki “elde yıkayın” yazısı, kıyafetinizi elde yıkamanız gerektiğini ifade eder. Ancak birçok kıyafet firması daha dikkatli olunması için etiketlere “sadece ekle yıkayın” yazıyorlar. Kıyafetin zarar görmesini engelleyen “hassas program” ve yıkama torbası kullandığınız sürece, pekçok narin çamaşır makinada yıkanabilir. İpek ve yünlü kıyafetlerin, yumuşak bir sabunla, oda sıcaklığındaki suda ve elde yıkanması en idealidir.
Kırışık azaltıcı programı kullandınız mı?
Çoğunuz bu kullanışlı programı es geçmiş olabilir. Bu program, çamaşırlarınızı ılık suda ve ardından biraz daha soğuk suda durular, ardından daha kısa ve yavaş sıkma programı ile kurutur. İkinci durulama suyu gömlek ve diğer kırışmaya yatkın kıyafetlerin kırışmasını önleyici etkide bulunur.
Yeni kıyafetlerinizi giymeden önce yıkar mısınız?
Mutlaka yapmanız gereken bir uygulama olmasa da, ön yıkamayı tercih edebilirsiniz. Yeni aldığınız bir kıyafet mağazada önceden denenmiş olabilir ve kıyafetin üzerinde mikroplar kalmış olabilir, yıkamak ayrıca imalat sürecinde kullanılan kimyasalları da temizler. Hassas bir cildiniz varsa veya ikinci el kıyafet alıyorsanız bu işlemi uygulamak daha da önemlidir. Ayrıca koyu renk bir kot aldığınızda da uygulamalısınız, çünkü kumaş boyası derinize veya eşyalarınıza bulaşabilir.
İlginizi çekebilecek diğer makaleler;