Mutfak ve Banyolar Doğaya daha yakın olma isteğiyle güçlenen botanik dekorasyon tarzında yaşam alanlarınzı yeşilin tonlarına, doğanın desenlerine ve formlarına açıyoruz. Evin ıslak hacimlerine bitkileri davet ederek onları birer seraya çeviriyoruz.
Mutfakta Bitki Dünyası Oluşturabilirsiniz
Bitkiler söz konusu olunca mutfağınız farklı şeyler denemek için size sayısız imkar sunar. Yeşil yapraklı bitkileri bu alanda sergilerken, yenilebilir bitkiler ise kesme tahtasından kolayca ulaşabileceğiniz güneşli bir pencere kenarına çok yakışacaktır.
Fesleğen, nane, maydanoz ve limon otu gibi çaşitlerin tümünü iç mekânlarda küçük ya da orta boy saksılarda yetiştirebilirsiniz, böylece fazla yer kaplamazlar. Saksıların küçük olmasının bir başka avantajı da yoğun bir mutfakta devrilme olasılığını azaltması.
Mutfakta, günün saatine ve ocak ya da fırının kullanılıp kullanılmadığına bağlı olarak sıcaklığın, sürekli değiştiğini sakın unutmayın. Bu ısı dalgalanmalara karşı denge sağlamak için bitkinizi düzenli olarak sulayın ve toprağın ne sıklıkta kuruduğunu takip edin. Kuruma sık görülüyorsa, bitkilerin yerini değiştirin. Sıcak günlerde onları pencere önünden nispeten daha serin olan mutlak masasına taşıyın.
Bitkileri tek tek saksılarda masanın ortasına dizmek de onlara hak ettikleri ilgiyi göstermenin bir başka yolu. Mutfakta renk ve koku patlaması yapmak için, süs mandalinası en doğru seçimlerden biri. Yapı marketlerden ya da fidanlıklardan uygun fiyatlı bir tane seçebilirsiniz.
Keskin tadı olan minik mardalinaları olgunlaştıklarında koparıp içeceklerinizi tatlandırmak için kullanabilir ya da şurup yapabilirsiniz. Mutfakta bizi çılgına çeviren sinekler ve uçan böceklerle savaşmak için de bitkileri kullanabilirsiniz, mesela sinekkapan. Bakımı kolaydır, ancak asitli toprak kullanın ve ona musluk suyu yerine yağmur suyu verin. Emeğinizin karşılığını fazlasıyla verecektir. Dekoratif bir seçenek olarak bitkileri yüksekte kullanmak da harika bir fikir. Sarmaşıklar bir rafı veya asılı bir saksıyı güzelleştirir, üstelik yaprakları iç mekânda havayı kirleten formaldehiti emdiği için de faydalıdır.
Kauçuk bitkisi de öne çıkan dekoratif seçenekler arasında. Yaşaması için onu güneşli bir yere koyun. Mesela pencere önü uygun bir nokta. Yaprakları zaman içinde tozu ve kiri çeken bir yağ tabakasıyla kaplanabilir. Bu nedenle onu sağlıklı tutmak için her hafta hafifçe silmeyi de ihmal etmeyin.
Banyoda Yeşile Yer Açın
Bitkiler evin her köşesine kattıkları güzelliği banyolara da taşıyorlar. Banyonuzda bol bol nem seven bitkilere yer verebilirsiniz.
Genellikle evin az ışıklı, çok nemli ve yüksek sıcaklıktaki en küçük odası olan banyo, bitki yetiştirmek için pek de iyi bir yer gibi görünmeyebilir. Ancak sıcak bir banyodan veya duştan sonra oluşan ısı ve nemde yetişebilecek pek çok bitki çeşidi olduğunu unutmayın.
Orkideler, yelken çiçekleri ve eğrelti otları pencere kenarlarına, raflara ve hatta sifonun üstüne bile yerleştirilebilir. Aynı zamanda bitkiler sade bir banyoda odak noktası oluşturmak ve nemli bölgeleri veya yenilenmesi gereken alanları gizlemek için kullanılabilir. Eğer yeriniz ve bütçeniz izin veriyorsa, cesur olun ve banyoda egzotik yeşil bir arka plan oluşturmak için bitki çeşitlerini bir arada kullanın.
Banyoda farklı bitki çeşitlerini bır arada kullanmak, küvette gevşemenize yardımcı olmanın basit ama etkili bir yolu olmakla kalmaz, aynı zaman da nemli bir mikro iklim oluşturarak en iyi bitki yetiştirme koşullarını da sağlar. Bitkileri nemli bir çakıl tepsisine koyabilir ve nemli tutmak için onlara düzenli olarak su verebilirsiniz.
Yer sorununuz varsa, dikey şekilde büyüyen bitkileri seçebilirsiniz. Bitkiler pencere kenarında veya banyo dolabının üstünde mükemmel şekilde büyürler. Örneğin Aloe vera, sivri uçlarıyla harika görünür ve aynı zamanda ilaç dolabınızada katkı sağlar! Doğal iyileşme için bir yaprağını kırıp şifalı jelini yara ve yanıklara uygulayabilirsiniz.
Küçük banyolarda, atıl alanlardan en iyi şekilde yararlanmanın bir başka yolu da saksıları asmaktır. Yeşil, gür ve sağlıklı yapraklar için bol neme ihtiyaç duyan tül kuşkonmaz bitkisini deneyin. Aynı çeşitteki bir diğer bitki de sık ve rengarenk çizgili yapraklarıyla Zebra bitkisidir.
Salon yaprağı da, fazla ışık istemeyen bakımı rahat bir bitkidir. Bununla birlikte, düzenli olarak yapraklarının tozunun alınması ve sağlıklı kalması gerektiğinden banyo için idealdir. Geniş alanlar için, direkt güneş ışığı istemeyen ve nemli ortamları seven çalı şeklindeki eğrelti otu da uygun bir seçim olabilir. Az ışıkta mutlu olan bitkilerin büyümek için biraz ışığa ihtiyaç duyduğunu belirtmekte fayda var. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığı üreten floresan ampulleri kullanmak da banyoya ışığı dahil etmenin iyi bir yolu.
Raflardaki Bitkiler
Duvara monte edilen kutu şeklinde bir raf, bitkilerle ve sukulentlerle doldurdulğunda yaratıcı bir sahne oluşturur. Arkaya bir de ayna koyarsanız bu yeşil gücü iki katına çıkarabilirsiniz. Metal, nemli atmosferde iyi hava alacağı için çelikten yapılmış endüstriyel tasarımlar banyo için iyi bir çözüm olabilir.
İlginizi çekebilecek diğer makaleler;