Ana SayfaDekorasyonAçık Planlı Yaşam Alanları

Açık Planlı Yaşam Alanları

-

Son zamanların en popüler mimari planlarından biri: Açık planlı yaşam alanları. Neden mi? Çünkü kullanışlı, pratik, aydınlık ve sosyal bir yaşam tarzı!

Açık Planlı Oturma Odası

Oturma odanızı çalışma odası, yemek odası gibi farklı işlevlere hitap eden odalarla birleştirerek aile bireylerinin ayrı ayrı yapmış olduğu faaliyetleri bir arada yapmasına olanak sağlayın Örneğin yemek alanı kullanılmadığı zamanlarda etrafında doğru bir düzenleme ile çalışma alanına dönüşebilir. Özellikle eski yapılarda bu birleşim, alanı çok daha ideal kullanmanıza olanak tanır. Küçücük bir mutfak ya da antre bu tarz bir yerleşim ile çok daha kullanışlı ve havadar hale gelir. Oturma düzeninde kanepe, koltuk gibi üniteleri bir sehpanın etafında gruplamak bu alanı mekanın geri kalanından ayırmak için ideal bir yöntemdir. Raf sistemleri: Çift yönlü kullanılabilecek bir raf sistemi veya kütüphaneyle bile açık yaşam alanınızdaki farklı fonksiyonları şeffaf bir biçimde ayrıştırabilirsiniz.

Açık Planlı Mutfaklar

Açık Planlı Mutfaklar

Evimizde en çok istediğimiz şey pek çoğunuz için konfordur. İşte açık planlı yaşam alanları da bu vurguyu çok iyi gündeme getiriyor. Örneğin yemek yaparken sohbet edebilmek gibi.. Bu bakımdan açık planlı mutfaklar yemek odası ve oturma alanı gibi alanları birleştirerek çok daha konforlu hale getiriyor. Üstelik yemek alanı ile mutfağın aynı mekan içinde planlanması pratik kullanım da sağlar. Açık planlı yaşam alanlarında mekanlar arası akışkanlığı sağlamak ve kesintisiz bir görünüm için aynı zemin malzemesini tercih edebilirsiniz. Kapılar: Kapıları tamamen kaldırabilirsiniz, hatta kapı çerçevesi küçükse alanını biraz daha dışına taşırarak biraz daha geçiş yolunu genişletebilirsiniz.

Açık planlı mutfaklar elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyaların çalışma sıklıkları göz önünde bulundurulduğunda biraz gürültülü olabilir. Bu sebeple yeni satın alacaksanız ses şiddetlerine dikkat edin. Açık planlı mutfaklarda göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta kokular. Emiş gücü yüksek bir davlumbaz almanızda fayda var. Böylelikle yemek kokularının mekanın geri kalanındaki sirkülasyonunu engelleyebilirsiniz.

Nasıl Dekore Etmeli?

Mekan içinde bütünlük arıyorsanız aynı renk kartelasını tercih edebilirsiniz. Açık renkler çok daha aydınlık bir atmosfer oluşturur. Eğer biraz daha dinamik bir atmosfer oluşturmak isterseniz açık renklere çarpıcı neon tonlarda detaylar katabilirsiniz. Alanı derli toplu tutabilmek için çift işlevli ürünleri seçebilirsiniz. Mobilya stillerinizi benzer stillerde tercih etmeniz de alanı daha havadar göstermenizi sağlar. Özellikle yaşam alanınız küçükse bu şekilde bir dekorasyon seçimi izleyebilirsiniz.

Duvarları Kaldırmak

Duvarları Kaldırmak

Duvarların görüntüleri aşağı yukarı aynıdır evet, ama işlevleri değil. Bazı duvarlar taşıyıcı duvar görevi görürken bazıları görmez. Yük taşımayan duvarlara bölücü duvarlar denir. Yaşam alanınızı açık planlı hale getirirken kaldırabileceğiniz duvarlar da bunlardır.

Seperatörler

Seperatörler

Açık planlı yaşam alanlarında modüler ayırıcılar aslında en kullanışlı parçalardan. Gerektiğinde bu üniteler sayesinde mekanı ayırabilir, örneğin çalışmak için daha uygun bir alan oluşturabilirsiniz. Benzer şekilde yatak odası ile mutfağın bir arada olduğu stüdyo tipi dairelerde de bu ayırıcılar akılcı bir çözüm olabilir. Katlanır paravanlar gerektiğinde rahatlıkla kaldırılabileceği için pratik bir seçenek.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev hayatını kapalı kapılar, kutu kutu odalar, duvarlarla sınırlayarak ayrıştırmayan, yekpare, akışkan ve ortak bir hacimde bütünleştiren yeni bir yaşam önerisi. Açık planlı mekanlar, kır evlerinde ve yazlık evlerde de sıklıkla görüleceği gibi genellikle şehir hayatında yemek odası, mutfak ve salonun bir arada düşünülerek tasarlanmasıyla oluşuyor. Odalardan oluşan bir yaşam alanında, en azından birbirini tamamlayacak bu tip fonksiyonları bir araya getirerek daha geniş hacimler oluşturmak mümkün. Ancak bu tür yapısal degişiklikler bir mimarın desteği ile yapılmalı.

Öncelikle birleştirilmesi gereken mekanlardaki taşıyıcı duvarların, kolonların ve kirişlerin tespit edilmesi gerekiyor. Taşıyıcı strüktürün dışında kalan bölücü duvarların kaldırılması ise ciddi bir yıkım gerektirir ve bu yıkım sonucunda önemli boyutta bir moloz yığını oluşacaktır. Tüm bunlar profesyonel destek almayı zorunlu kılıyor. Birleştirilmiş mekan eğer çok genişse, hem ölçeği kaybetmemek, hem de fonksiyonları belirginleştirmek adına zeminde oluşacak kot farklılıklarından ve yarı geçirgen, hareketli seperasyonlardan yararlanmak mümkün. Çok abartılı uygulamamak şartıyla zeminde kaplama malzemelerini farklılaştırarak da mekanları bölebilirsiniz. Ayrıca farklılaştırdığınız bu hacimlerde dekorasyon stillerini bile fazla ileri gitmemek kaydıyla çeşitlendirebilirsiniz. Ancak açık planlı yaşam alanınız fazla geniş değilse, ferahlığı yitirmemek için kot farkından da, seperasyonlardan da kaçınmak gerekir. Bu tür mekanların dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası ise sade, birbiriyle uyumlu unsurlardan oluşan, akışkan bir tasarım tercih etmek olacaktır.

İlginizi Çekebilir

Yorumunuzu Paylaşın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

38,437BeğenenlerBeğen
11TakipçilerTakip Et
89TakipçilerTakip Et
41,800AboneAbone Ol