Masaj – Dünya’da pek çok ülkenin kendi kültürüne uygun farklı türleri vardır. Tatillerde beş yıldızlı otellerin tesislerinde bu masajların bazılarını bulabilirsiniz. Ancak masaj alan kişinin tercihi genelikle klasik teknikli masajlardan olur. Belki yeni bir şeyler denemenin ürkekliği belki de farklı masajlar hakkında tatmin edici bilgilerin sağlanamaması, kişiyi yeni masaj türlerini denemekten alıkoyabiliyor. Bu yazımızda gelin, az duyulan ama son derece faydalı masaj türlerine inceleyelim. Bu sayede, kim bilir bir sonraki tatilinizde bunlardan birini deneme fırsatınız olur.
Lava Shell İstiridye Masajı
İlk başta Hollywood’da popüler hale gelen ve gün geçtikçe başka ülkelere yayılan Lava Shell Istiridye masajı, kaplan çizgili volkanik deniz kabukları ile yapılıyor. Bu masajda, Güney pasifik kıyılarında yetişen %100 doğal istiridye deniz kabukları kullanılıyor. Deniz kabuklarının içine tek kullanımık ‘lav jel poşeti’ konuluyor. Poşetin içinde yosun, mineral ve kurutulmuş deniz yosunu bulunuyor. Daha sonra kabuğun içine bir aktivatör sıvısı ekleniyor. Kabuklar masajla birlikte vücuda temas edince ısı yayıyor, bu ısı birkaç saat kadar sürüyor. Doğal aromatik yağlar kullanılarak uygulanan bu istiridye masajı, kabuklar değiştirilmeden tüm masaj boyunca devam ediyor. İstiridye Masajının diğer bir özelliği, soğuk olarak da uygulama yapılabilmesi. Zıt sıcaklıklarla kan damarları büzüştürülerek dolaşım uyarılıyor. Su tutma ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı oluyor.
Shiatsu Masajı
Shiatsu masajı geleneksel doğu felsefesi ile şekillenmiş masaj türleri ve batı tekniklerinden oldukça farklıdır. Japonya kökenli olan shiatsu, vücudun kendi kedini iyileştirmesi ve dengeyi bulabilmesi felsefesine dayanır. Zihnin ve bedenin eş zamanlı olarak iyileşmesi bu masajda ön plandadır. Japonca’da parmak anlamına gelen ‘shi’ ile baskı anlamına gelen ‘atsu’ kelimelerinden türeyen shiatsu, vücuttaki pozitif ve negatif enerjiler olan Ying/Yang arasındaki dengeyi kurmayı amaçlar. ‘Parmakla bastırmak’ anlamına gelen shiatsu’yu bir tür enerji masajı olarak da tanımlayabiliriz.
Akupunktur noktalarına meridyen boyunca dairesel şekilde bastırarak, meridyenler üzerindeki belirli noktalara basınç uygulanır. Bu basınç sayesinde vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan gerginlikler ve kasılmalar giderilir. Japonya’da bu terapinin holistik olduğu düşünülür çünkü kişiyi bütünüyle iyileştirme çabasındadır.
Asya geleneksel tıp sisteminde, hastalıklara enerjinin vücutta akışının bozulmasının neder olduğuna inanılır. Bu bozulma duygusal faktörler, iklim, stres, vücutta biriken fazla toksin miktarı veya fiziksel travmadan da kaynaklanıyor olabilir.
Shiatsu, yerde matın üzerinde veya sert yüzeyi olan bir yatakda uygulanır. Masajı alacak kişinin pamuklu rahat kıyafetler giymesi gerekir. Masaja vücudu esnetme teknikleri ile başlanır, önce kaslar gevşetilir. Parmak uçları ile uygulanan basınç, bedende geniş bölgelere uygulandığı gibi vücudun ihtiyacına göre ince detaylara da uygulanarak devam eder. Shiatsu masajı, dolaşımınızı kolaylaştırır, vücudunuzu detoksifiye eder, kan basıncını düşürür ve gergin kaslardaki ağrıları azaltır. Seans bitiminden bir saat sonra dinlenme ve bol su içilmesi önerilir.
Abhyanga Masajı
Abhyanga, Hint Ayurveda masaj terapisidir. Eski Şifa bilimi olan Ayurveda’nın içinde yer alan abhyanga, belki de tüm masaj türleri içerisinde en saygı duyulanıdır. Amaç doshaların dengesini geri kazanmaktır. Bu masaj için, akıl-vücut dengesine odaklanan kardeş yoga bilimi bile denmektedir.
Abhyanga, hafif baskıyla, kalbe doğru senkron şekilde, ellerin yukarı hareket ederek ve eklemlerde saat yönünde dönerek yavaş yapılan bir masajdır. Emilebilirliği artırmak ve merkezi sinir sistemini sakinleştirmek için yağ, vücut ısısına uygun derecede ısıtılır. Bu yağ yüzde yüz doğaldır, içerisinde karışım yoktur.
Abhyanga, diğer masajlara göre daha yağlı bir masajdır. Vücudunuzun her yerinde doğal yağ bütünüyle hissedilir. Yağın önemi ayurvedik masajlarda büyüktür, yüksek kalitede bir organik yağ en idealidir. Masaj odası ılık olmalıdır, terapi alan kişinin üşümemesi, ürpermemesi önemlidir. Ilık yağın ve dokunuşların etkisiyle rahatlama ve spritüal farkındalığa yaklaşmaya yardımcı olunur. Fiziksel faydaları çok fazla olan abhyanga’nın psikolojik olarak da etkisi oldukça büyük.
Abhyanga masajı düzenli uygulandığında; zihni sakinleştirir, uyku probleminin iyileşmesine yardımcı olur, huzur verir ve hayat motivasyonunu artırır.