Bahçeniz küçük, kullanım alanınız kısıtlı ise küçük gibi görünen birkaç detaya dikkat ederek geniş alanlar yaratabilir ve bunları farklı işlevler için kullanabilirsiniz.
1- Düz ve kesintisiz bir çim alanı, bahçenizi herzaman geçiş gösterir.
2- Bahçelerinizi çevreleyen duvarlarınızın yüksek ve bitkisiz olması, alanı olduğundan daha küçük gösterir. Sınırlarınızı bitkiyle oluşturan ya da duvarlarda mutlaka saran ve sarkan bitkiler kullanın.
3- Alternatif sarmaşıklar yada dikey bitkilendirme ile duvarınızı bahçenin devamıymış gibi gösterebilirsiniz. Duvarların yaratabileceği kütle etkisinide kırmış olursunuz.
4- Uzun boylu ve bitki tacı geniş ağaçlar bahçeyi daraltır. Tijli ve pramit formlu ağaçlar ise bahçeyi daha geniş göstermenize yardımcı olur. Pendula formlu ağaçlar kullanarakta zemin alanının genişliğine dikkat çekebilirsiniz.
5- Köşelere yerleştirebileceğiniz pastel renkli bitkiler mekanı daha aydınlık kılar. Ancak çiçekli bitkilerin renklerinin uyumuna dikkat edin. Gelişigüzel bitkilerle bahçeyi doldurmayın. Çok fazla saklı kullanmak hem hareket alanınızı azaltır, hemde gözü yorar.
6- Aydınlatmayı mümkünse led ışıklarla yapın ve armatürleri gözü yormayacak şekilde yerleştirin. Sevdiğiniz köşeleri gece aydınlatmasıyla ortaya çıkarabilir ve vurgulayıcı renkler kullanabilirsiniz. Bu özellik yeşil alanlarda büyüleyici özellik yaratır. Bahçedeki herhangi bir ağacın gövdesini yerden aydınlatmak bir tür geniş gösterme oyunudur. Ağaç dallarına asacağınız fenerler dikkati aydınlatmaya çeker.
7- Yürüme yolları yaparken, peysaj büyüklüğünü dikkate alarak bahçeye uyumlu malzemeler kullanın. Doğal malzemeler tercih etmeniz bahçenizdeki doğal görünümü korumanıza da yardımcu olur.
8- Çim alan üzerindeki kayrak taşı ve küçük ahşap bir pergola ile kullanışlı ve gölgelik bir alan yaratabilirsniz.
9- Bahçe ürünlerini birbiri ardına kullanmaya dikkat edin. Çeşmeler, çardaklar, sebze bahçesi, aksesuarlar… tüm bu detayların bir arada kullanılması alanı daraltırken karmaşık ve yorucu bir görüntüde yaratır.
10- Küçük mobilyaları tercih edin. Yemek masası için yeriniz yoksa, oturma grubunun ortasına geniş bir sehpa yerleştirerek burayı yemek yeme alanı olarak da değerlendirebilirsiniz.
11- Evinizin bahçeye bakan duvarına şık ve geniş bir ayna takmak da genişlik algısını artırabilir.
Kaynak: A Plus Garden