Ana SayfaBahçe / Balkon DekorasyonuBahçe Konforunda BALKON için Fikirler

Bahçe Konforunda BALKON için Fikirler

-

İster büyük olsun ister küçük, balkonda dört mevsim rengarenk bir dünya hiç de zor değil.

Balkonlar son yıllarda hak ettiği değeri geri kazandı. Eskiden adeta depo olarak kullanılan evimizin açık alanları, en güzel zamanlarını yaşıyor şimdilerde. Eğer balkonunuzda hala bir düzenleme yapmadıysanız, şimdi tam zamanı. Ne de olsa güzel havalarda tam bir kaçış mekânı oluyor. Kağıdı kalemi elinize alın ve plan yapmaya başlayın. Doğru bir planlama, doğru bitki seçimi ile dört mevsim yaşayan bir mekana kavuşabilirsiniz. Bu planlamada en büyük yardımcınız ise saksılar

Evet Başlıyoruz…

Balkonun boyutlarını dikkate alarak planlamanızı yapmalısınız. Rüzgar alan noktolara bitki duvarı yapabilirsiniz. Bu sayede hem rüzgarı kesebilir hem de yeşil dokuyu mekana taşımış olursunuz. Bunun için, bambu, leydani, limoni servi veya alev çalısı tercih edebilirsiniz. Bu tür bitkilerin düzenli olarak budanması gerektiğini bilmelisiniz. Duvar cephesi için duvara monte edilebilen saksılar veya dikey bahçe uygulaması yapabilirsiniz. Elbette bunları tasarlarken bütüne bakın; abartıya kaçıp, yoğunluğun içinde boğulmayın. Bu alanı bitkilendirmek için saksıları doğru noktalarda kullanmalısınız. Farklı boy ve formda olan saksıları seçerken doğru bitkilerle buluşturmak da büyük önem taşıyor. Aksi halde mekan karmaşaya teslim olacaktır.

Beğendiğiniz bitkiyi aldıktan sonra saksılara deneyerek uygun olanına karar verebilirsiniz. Bitkinin kök sisteminin rahatlıkla büyüyebileceğinden emin olun. Saksı kullanımı peysaj tarihinde çok eskilere dayanıyor. Saray bahçelerinde, bahçeye açılan verandalarda simetriyi yakalamak için ayaklı saksılara yer verilirdi. İçine yerleştirilen porsuk, çobanpüskülü, kurtbağrı gibi her dem yeşil bitkiler veya sardunya, ortanca gibi çiçekli türler ile görsel bir zenginlik oluşturulurdu. Bu noktada saksı seçerken çiçeklerin mi, saksının mı ilgi odağı olmasını istediğinize karar vermelisiniz. Saksıyı seçerken modeliyle boyutlarının içinde bulunduğu ortamda nasıl görüneceğini hayal edin. Yaptığınız düzenlemenin balkonun havasına uyduğundan emin olun. Doğru bir ortamda karışık duran saksılar çok çekici görünebilir. Ama dikkan edin, karışıklıkla düzensizlik arasında ince bir çizgi vardır. Klasik tarzda bir ayaklı saksı, yeniden düzenlenmiş taş veya fiberglastan yapılmış olsa bile, tarz olarak ağırdır ve modern bir mekana uyum göstermez. Alanın boyutlarına ya da tarzın bütününe uymayan bir saksı balkonun bütün havasını bozabilir.

Bitkilerin bakıma ihtiyaç duyduğu detayını da sakın atlamayın. Bakım için kolay ulaşabileceginiz ve her bir noktasına bakabileceginiz bir konumda olmalı. Sulama için damla sulama sistemi tercih edebilir veya elle sulamayı mekanın sıcaklık oranına göre planlayabilirsiniz. Bu sayede zaten balkonda bahçe görünümünü yakalayacaksınız. Elbette balkonlan saksılarla düzenlerken binanızın yapısını, statigini iyi çözümlemiş olmalısınız. Hatta bir inşaat mühendisine danışabilir, uygunluğun teyit ettikten sonra saksılarla doldurabilirsiniz. Ağırlık konusunda dikkatli olmanız gereken yerlerde hafif, kısa köklü bitkilerle dolu saksılar tercih edebilirsiniz. Genelde bina cephesine dogru yerleştirin. Bir noktadan destek almasını sağlarsınız. Kenarda tuttuğunuz saksıların kuvvetli rüzgarlara karşı sağlam durduğundan emin olun. Hatta böyle durumlarda sabitleyebilirsiniz.

Malzeme Uyumunun Önemini Atlamayın

Malzeme Uyumunun Önemini Atlamayın

Saksılarınızı balkonda koyacagınız yerlere karar verdikten sonra bir diger aşama, malzemesine karar vermek. Balkonda yer alacak olan saksı, yer döşemesi ve mobilyalannızla uyum göstermeli. Taşınabilir saksılar veya sabit saksılıklar yaptırabilirsiniz. Doğal malzemeler arasında yer alan taş, toprak, kil ve arduvazı tercih edebilirsiniz. Dogru yerde kullanıldıklarında gayet güzel görünen diger malzemeler de beton, metal ve fiberglas olarak sıralanabilir. Malzeme seçiminde bulundugunuz yerin iklimi de önemli rol oynar. Soğuk iklimlerde yıl boyunca açık havada kalacak olan saksılar, taş gibi soğuğa dayanıklı malzemelerden yapılmalıdır. Uygun toprak çeşidi ve yeterli drenaj sağlandığında, bitkilerin çoğu çeşitli türde saksıların içinde yetişebilir. Bu yüzden de balkonunuzıın tarzına ve düşündüğünün bitkiye en uygun saksıyı seçebilirsiniz. Örneğin modern bir düzenlemede düz forumlu bir saksı içine hatları belirgin türler tercih edin. Avize çiçeği ya da kaktüs türleri olabilir. Kalıcı, heykelsi bir görünüm için ayaklı güzel bir saksı tercih edebilirsiniz. Saksıların yerlerini değiştirmek isterken yardım almalısınız. Ne de olsa saksınız ilk aldığınız zamandan daha ağır olacak. İçinde yer alan toprak ıslanınca ağırlığı artacaktır.

Yeşil Bir Oda

En küçük alanlar canlandırmak için saksıların gücünden yararlanabilirsiniz. Onlar sayesinde mekanı yeşil bir odaya çevireceğinizi unutmayın. Saksıyı tek başına heykelsi bir ifadeyle balkonda konumlandırabileceğiniz gibi grup halinde de sıralayabilirsiniz. Birbiriyle uyumlu malzemeye sahip farklı boyutlardaki saksıları kümelendirebilirsiniz. Dar alanlar için küçük bitkilere yönelmeniz daha doğru olur. Ayna gibi objelerle mekanı daha geniş gösterebileceğinizi de unutmayın.

Yeşil Bir Oda

Konuma Göre Yerleşim

Balkonunuz gölgede mi, güneşte mi? Bu özelliklere bakarak bitkinizi seçebilirsiniz. Her dem yeşil bitkiler ile mevsimlik bitkileri kombinleyin. Bu sayede dört mevsim yaşayan bir mekan sahip olursunuz. Kaçıncı katta olursanız olun, elbet sizin balkonunuza uyum sağlayacak bitkiler vardır. Arka bölümlere yüksek boylu bitkiler seçerken çalı gruplar ile çit görüntüsü yakalayabilirsiniz. Dikdörtgen saksılar içinde alevi çalılan veya minimal bir etki için top formlu Pittosporumlar mesela… Son yıllarda popülerliği artan mutfak otları da yine balkonda yetişebilir. Biberiye, lavanta. adaçayı, nane gibi… Hatta sınırlarınızı biraz daha zorlayın; kumkuat ve limon gibi küçük ağaçlar saksı içinde kullanın. Elbette böylesine özel türler için ılıman iklimde olmalısınız. Göze çıplak gelen boş bir duvarınız varsa onun için de sarmaşıklar tercih edebilirsiniz. Çarkıfelek, yaprak dökmeyen yasemin veya hanımeli… Dikdörtgen bir saksı içine ahşap korkuluklar ekleyerek duvara sarılıcı bitkileri sardırabilirsiniz. Balkondan renk renk fışkıran çiçekler bugünlerin gözdesi olacaktır. Sakız sardunyalar bu iş için harika bir seçenek olur! Onları grup halinde kullanabilir güneşli bir noktayı renklendirebilirsiniz. Cam güzeli de adı üstünde, pencere önlerini güzelleştirmek için birebirdir. Balkonum gölge diyorsanız da ortanca çiçeklerinin gücünden yararlanın. Yeşil doku etkisi için ise Hosta bitkisi ideal bir çözüm olur.

İlginizi çekebilir; Kış Balkonu Dekorasyonu Örnekleri & Fikirleri

İlginizi Çekebilir

Yorumunuzu Paylaşın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

38,437BeğenenlerBeğen
11TakipçilerTakip Et
89TakipçilerTakip Et
41,700AboneAbone Ol