Yerden ısıtma konforlu, enerji dostu, pek çok zemin döşemesi ile uyumlu olan zeminden ısıtma kış ayları için ideal bir seçenek. Adından da anlaşılacağı üzere zeminden ısıtma zeminin altına döşenir ve zemine bastığınızda da ayağınıza sıcacık bir his verir.
Zeminden Isıtma Çeşitleri
Elektrikli (kuru yöntem) zeminden ısıtma sistemlerinde zemine elektrik kabloları bir ağ gibi döşenir. Su bazlı (ıslak yöntem) ısıtmada boru sistemi vardır ve bu sistem sizin merkezi ısıtma ya da kombinize bağlıdır. Borular içinde su devir daim oldukça iç mekanlar ısınır.
Hangi Yerden Isıtma Modelini Seçmeliyim?
Elektrikli zeminden ısıtma daha hesaplı bir tercihtir. Döşemesi de daha az tadilat gerektirir. Ancak sorun bundan sonra başlıyor. Çünku elektrik pahalı bir enerji kaynağı olduğundan ısıtma maliyetleri de yüksek oluyor. Ama küçük alanlar için bu yöntemin daha mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Mesela küçük bir banyonuz varsa elektrikli zeminden ısıtma pratik bir çözüm olabilir. Su bazlı ısıtmanın maliyetleri düşüktür ancak döşenmesi esnasında zeminde kot farkı oluşturulmak zorunda kalınabilir. Bu da çok fazla tadilata yol açabileceğinden maliyeti ve zahmeti artıracaktır.
Hangi Zemin Döşemesi Tiplerinde Uygulanabilir?
Zeminden ısıtmada gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz iki zemin tipi, seramik ve taştır. Bu iki zemin de çok çabuk ısınır ve ısıyı daha verimli bir biçimde mekanın tamamına dağıtır. Elbette siz ahşap, lamine, halı, vinil gibi farklı zemin kaplamalarını da tercih edebilirsiniz, ama ısıyı transfer etme konusunda çok verimli olmayacaklardır. Döşeme yaptırmadan önce bir uzmanından ne kadar ısıya ihtiyacınız olduğu ve tercih ettiğiniz zemin tipi yüzünden ne kadar ısı kaybettiğinizi öğrenebilirsiniz.
Hava Sirkülasyonu
Burada ısının fiziki olarak hareketine bakmak bizi cevaba götürecektir. Isınan hava yükselici bir etki gösterdiği için daha homojen ve tatlı bir sıcaklık sağlar.
Yerden Isıtmanın Artıları Nelerdir?
- Çocuklar sağlık açısından kendilerine fazla dikkat etmezler. Koridor veya mutfak gibi alanlarda zemin seramik kaplı olduğu için zemin soğuk olur. Yerden ısıtma sayesinde bu sorun ortadan kalkar, bastığınız her yer sıcaktır.
- Yakıttar %10 ile %15 arası tasarruf sağlar. (metrekareye bağlı olarak değişir)
- Petek gibi fazla yer kaplamadığı için eşya yerleştirmesinde kolaylık aynı zamanda yerden tasarruf sağlar.
- Petek gibi is yapmadığı için evde temizlik problemi yaşanmaz.
- Radyatör kullanılan dairelerde her yıl petek temizliği yaptırmak gereklidir. Yerden ısıtma sisteminde temizliği iki yılda bir yaptımınız yeterli olacaktır.
Yerden Isıtmanın Eksileri Nelerdir?
- Zemin ısıtması olacağı için geç ısınan bir sistemdir. Ortalama 2 ile 4 saat arasında ısınma sağlanabilir.
- Kapatıldığında geç ısındığı için sistemin sürekli çalışması gerekmektedir.
- Bunların dışında, yerden ısıtma astım ve solunum hastaları için iyi değil gibi bir söylenti var, fakat bu hastaları rahatsız eden şey aslında toz. Eğer ortamda toz yoksa, rahatsız olmayacaklardır.
- Bu sistemlerin bakımlarının düzenli yapılması gerekir. Petekli kalorifer sistemine göre daha çabuk kirleniyor. 2 yılda bir temizliğinin yapılmaması durumunda ısı verimi düşüyor.
- Tesisatın ilk döşendiği yıllarda hemen kir tutmadığı için 4-5 yıl sorunsuz çalışıyor, ancak bir kere kirlenince daha sık temizliğe ihtiyaç duyuyor.
- Yerden ısıtma problemleri, düzenli bakım ve temizlik yapıldığında ortadan kalkıyor.
Bonus: Banyoyu Nasıl Isıtıyorsunuz?
Ruhunuzu ve vücudunuzu dinlendirdiğiniz banyonuzda, sıcak bir hava için ısıtma önemli bir konu.
Banyoda ne tip ısıtma uygulamalıyım?
Üç ana ısıtmadan biriri kullanabiliriz. Yerden ısıtma, radyator ya da havlupan. Yerden ısıtma eğer küçük bir baryoya sahipseniz mükemmel bir çözüm olabilir. Radyator ve havlupanlarda ise birçok model ve renk alternatifine sahipsiniz.
Yerden ısıtmanın avantajları nelerdir?
Yerden ısıtma banyonuza lüks bir görünüm de kazardırır. Aynı zamanda çevre dostu bir ısıtma şekli olar yerden ısıtma sistemi sadece 50°C’de çalışırken radyatörler 70-90°C’de suya ihtiyaç duyuyor. Bu sayede ısınma faturalarından da tasarruf edebilirsiniz.
Radyatör mü, havlupan mı tercih etmeliyim?
Bu sizin seçiminize kalmış bir durum. Havlupanlar, havluları ısıtmak ve kıyafetleri kurutmak için pratik bir çözüm olacaktır. Radyatörler genelde çok görünen bir yerdedir. O yüzden fonksiyonel ve estetik bir tasarım tercih etmeye çalışın. Aynı zamanda banyonuzun ölçüleri ile uyumlu olmasına dikkat edin.
Modem mi geleneksel mi?
Radyatör ve havlupanlar hem modern hem de geleneksel altematiflere sahipler. Bu seçenekler yatay, dikey ya da zemine monte edilebiliyor. Yüzeylerinde ise paslanmaz çelik, alüminyum gibi farklı malzemeler kullanılabiliyor. Eğer duvarınız müsaitse tercihinizi, son dönemlerde popüler olan dikey parel radyatörlerden ya da havlupanlardan yana kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek makaleler;