Yıllar geçtikçe biriken ve ihtiyaç olur diye tutulan eşyalar, ihtiyaç olmadan alınan objeler, aile yadigârları, çocukluk hatıraları, seyahat anıları derken yaşadığımız mekanda değil eşyaya neredeyse bize bile yer kalmıyor. Size yardımcı olmak için dekorasyonda sadelik / hafiflemek nasıl mümkün? sorusunun cevaplarını araştırdık.
İlk olarak sadelik / hafifleme konusuna zihinsel olarak hazırlanın
Hafiflemek için gerekli değişiklikleri yapmaya hazır olmak gerekiyor. Yeri geldiğinde atmak, ihtiyacı olana vermek ya da yeni almak..
Gerçekte neye ihtiyacınız olduğunu, sizi neyin mutlu edeceğini belirleyin
Özellikle yeni ev kurarken aile büyüklerinin tecrübelerinden yararlanın ama sonuca siz karar verin. Gerçekte neye ihtiyaç duyduğumuz sorusu, bizi nelerin gerçekte mutlu ettiği düşüncesine götürüyor. Mutluluk da özünde: neye, nelere sahip olduğumuzdan çok, mutluluğu nasıl yorumladığınıza bağlı. Bu düşüncelerin bir uzantısı olarak hafiflik, kişi hazır olduğunda mutluluğa giden doğru rotalardan biri.
Dolap ve çekmece içinde sakladığınız şeyler olmazsa olmazlarınız olmasın!
Bir mekanın olmazsa olmazlarını o mekânın işlevi belirler ve kullanıcıya göre de değişebilir. Vazgeçileceklerin başında; dolapların, büfelerin içinde yerini bile unuttuğumuz objeler geliyor. Bir şeyi bir kapak arkasına gizleyecekseniz ona sahip olmamalısınız. Kullanın ya da gözden çıkarın.
Modernizm, minimalizm, brütalizm gibi akımların izlerini takip edin
Öncelikli olan toplam renk, doku ve desen sayısını düşürmek. Post-modernizmin hâkim olduğu günümüzde tarzların da sınırları muğlaklaştı. Yine de örneklemek gerekirse modernizm, minimalizm, brütalizm gibi akımlar hafifliğe paralel yaklaşımlardır.
Mobilya ve aksesuarların hem birbirine hem mekâna olan oranını iyi hesaplayın
Kıvamında bir dekorasyon için ölçüp biçmek şart! Mağazada görüp beğendiğiniz o şirin kanepe eve geldiğinde bir deve dönüşebilir, aldığınız orta sehpa kanepeler arasında ikinci bir masa görevi görebilir, takım alınca mecbur kaldığınız makyaj masası hiç işinize yaramayabilir. Ve size hareket alanı kalmayan bir odayı yıllarca bu şekilde kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
Kütlesel olmayan mobilyaların kullanıldığı mekanlar tasarlayın
İki kişinin yaşadığı bir evde; oturma alanının yarısını kaplayan devasa bir L kanepe, yerinden milim oynatamayacağız duvardan duvara bir tv ünitesi, banyoda size yer bırakmayan bir jakuzi ya da 10 kişilik bir masa ne kadar gerekli sizce? Yaratıcı olun, ihtiyaca yönelik farklı çözümler üretin.
Yaşam alanınıza uygun doğru renk ve dokular seçin
Mimari projelerde genelde gösterişli mekanlar isteniyor. Bu bir süre sonra çok yorucu olabiliyor. Oysa doğru renk ve doku kullanımı, hatifleme ihtiyacı duyulmayacak mekanlara sahip olunmasını sağlar.