Ana Sayfa Öneri ve Fikirler Online Alışveriş Yaparken Dolandırılmayın!

Online Alışveriş Yaparken Dolandırılmayın!

0

Online alışveriş yaparken bazı önlemleri almanız sizin güvenliğinizi sağlayacaktır. Son dönemlerde özellikle yaşanan pandemiyle birlikte online alışverişe olan ilgi oldukça arttı. İnsanlar market alışverişlerinden tutun, kıyafet, ayakkabı, cep telefonu hatta bilgisayarlara kadar tüm alışverişlerini artık online olarak gerçekleştiriyor. Belli başlı online alışveriş sitelerinden yapılan alışverişlerin tutarı ne olursa olsun, kart bilgilerinizi doldurup alışverişi gerçekleştirdiğiniz için bu süreçte biraz tedirginlik yaşıyor olabilirsiniz.

Alışveriş yaptığım site güvenli mi, kart bilgilerim çalınırsa gibi sorular sizi düşündüren sorular olarak karşınıza çıkabiliyor. Ancak bu tarz soruları kafanızdan atacak ve sizi yapacağınız online alışverişlerde daha da güvenli hale getirecek bazı önerilerimiz bulunuyor. Bu yazımızda daha güvenli bir alışveriş için alınabilecek önlemleri sizlerle paylaşıyor olacağız. Şimdi gelin başlayalım. Yeni yayımlanan verilere göre milyonlarca kişi birkaç yıl içinde internet üzerinden yapılan alışverişlere yöneldi. Özellikle küresel salgın sebebiyle iki yıldır insanlar market alışverişlerini, kişisel ihtiyaçlarını ve teknolojik cihazları da dahil olmak üzere yüzlerce kategorideki ürünü çevrim içi alışveriş yöntemiyle alıyor. Bu noktada dolandırıcılıkların da oldukça yüksek olduğu verilerle sabit, peki kullanıcılar neler yapmalı? Çevrim içi alışverişte dolandırıcılığa karşı yapılabilecekler:

Çevrimiçi Alışverişte Dolandırıcılığa Karşı Yapılabilecekler

Çevrimiçi Alışverişte Dolandırıcılığa Karşı Yapılabilecekler

Tatil sezonları ya da yepyeni kampanyalar. Pek çok promosyon, indirim ve özel teklifler yeni yıla girilecek olmasıyla birlikte çevrim içi alışveriş platformlarda yerini aldı. Bu platformların yıllık kazançlarının yüzde 30’undan fazlasını oluşturan bu dönemlerde ise alışveriş yapanları bazı tehlikeler bekliyor. Bu nedenle dikkat ettiğinizde dolandırıcıların oyununa gelmezsiniz. Promosyon içerdiğini söyleyen e-postaları dikkatle inceleyin. Yeni yıl vesilesiyle markaların büyük bir çoğunluğu e-posta yoluyla müşterilerine yeni kampanyaları ve indirimleri bildiriyor. Haliyle dolandırıcılar da bu yolu tercih ediyor. Bu sebeple gelen kutunuza bir kampanya postası gelmişse onu mutlaka iyi bir şekilde inceleyin. Google’ın küresel ürün güvenliği başkanı olan Camille Stewart, bazıları muhteşem fırsatlar sunabilir, ancak gelen e-postalardaki kampanyalara atlamadan önce dikkatle incelemeniz gerektiğine vurgu yapıyor.

Stewart, “İnsanlar mesajın herkese açık bir e-posta alanından gönderilip gönderilmediğine bakmalı” diyor. “Tanıtım amaçlı e-posta gönderen markaların çoğunun bir internet sitesi var ve alan adlarını kullanarak e-posta gönderecek. Bu nedenle, örneğin bir Yahoo veya Hotmail adresinden gelen promosyon e-postalarına şüpheyle yaklaşmalısınız.” Çünkü muhtemelen bu orijinal markayı taklit etmeye çalışan bir dolandırıcı.

Bağlantıyı Gözden Geçirin

Gönderenin adresi veya e-postanın içinde yer alan herhangi bir şey kapalıysa (pikselli resimler, kötü dil bilgisi veya yazım hataları), iletiyi spam olarak bildirin ve hemen silin. Genel bir kural olarak, bir e-postadaki bağlantılara tıklamayın. Bunun yerine, tarayıcınızda başka bir sekme açın, doğrudan mağazanın resmi web sitesine gidin ve size vadeliden indirimi sitesinde bulmaya çalışın. Eğer internet sitesinde bulursanız bu teklifin doğru olabileceği ihtimalini artırıyor. Yine de e-posta ile gönderilen ve bir bağlantıya tıklamanızı isteyen bir e-postayı kontrol etmek istemiyorsanız, bağlantının uzantısına dikkat edin. Farenizin imlecini bağlantıya tıklamadan üstüne getirin ve ismini kontrol edin. Orijinal siteye benzemiyor ve farklı harfler içeren bir alan adına sahipse muhtemelen bu bir dolandırıcılık mesajıdır. Ayrıca, size tıklamanız için gönderilen bu bağlantının sonunda bir uzantı/indirme linki varsa da bu e-postayı silmek en doğru seçenek olacaktır.

Bir diğer yol ise şüphesiz kimlik bilgilerinizi korumak. Çevrim içi alışverişle ilgili en can sıkıcı şeylerden biri de bir satıcının internet sitesinde hesap oluşturmak zorunda olmaktır. Verilerinizi koruduğu için bunu yapmak mantıklıdır ancak özellikle oradan bir daha satın almayı planlamıyorsanız çok fazla çaba gerektirir. Yeni bir çevrim içi mağazada alışveriş yapıyorsanız, en iyi seçeneğiniz misafir olarak alışveriş yapıp yapamayacağınızı kontrol etmektir. Bu, teorik olarak sitenin, adınız ve adresinizden kredi kartı numaranıza kadar olan bilgilerinizi kalıcı olarak saklamamasının önüne geçer ve başka bir şifre bulma zahmetinden sizi kurtarmış olur.

Online Alışveriş İçin Yeni Seçeneklere Bakın

Büyük bir platformdan alışveriş yapıyorsanız ve misafir olarak ödeme yapmak bir seçenek değilse, Google, Apple veya Facebook hesabınızı kullanarak oturum açabilirsiniz. Düşündüğünüzün aksine, bu hesap düzgün bir şekilde korunduğu sürece, güçlü bir parola ve iki faktörlü kimlik doğrulama ile, bu bir siteye erişmenin en güvenli yollarından biridir. Çünkü satıcı, kimlik bilgilerinizi asla almaz, yalnızca gerçekte olduğunuzu söylediğiniz kişi olduğunuzu gösteren bilgileri saklar. En iyi yanı, artık alışveriş sitesiyle ilişki kurmak istemediğinize karar verirseniz, siteye gidip erişimi kolayca iptal edebilirsiniz.

Ama öyle bir zaman gelecek ki tek seçeneğiniz hesap oluşturmak olduğu takdirde ise derin bir nefes alın ve kendinizi sabırla oluşturacağınız güçlü parolaya odaklayın. Çünkü tatil ve böyle alışveriş dönemlerinde oluşturulan yeni hesaplar tatil temalı olduğu için kişilerin hesaplarına erişim çok daha kolay bir hale geliyor. Bu yüzden her ne olursa olsun yeni açtığınız ya da eski hesabınızda güçlü ve güvenli bir şifre oluşturun. Bir diğer yol ise banka kartınız yerine kredi kartınızı kullanmak. Hatta sanal kart ile sadece yapacağınız alışveriş miktarı kadar kartınızda bulundurursanız dolandırıcılardan da korunmuş olursunuz. Her zaman belirtildiği gibi yalnızca güvenilir Wi-Fi bağlantılarını kullanın. Halka açık ve ücretsiz Wi-Fi bağlantılarının pek çok tehlikesi olsa da internet alışverişleri oldukça tehlikeli olabiliyor. Zira internet alışverişinde çok fazla kişisel bilgi, şifre ve kart bilgisi paylaşıldığı için sizi açık hedef haline getiriyor. Bu yüzden güvende kalmak için alışverişinizi kendi mobil verilerinizi kullanarak ya da evinizde kendi Wi-Fi’nize bağlıyken yapın.

YORUM YOK

Yorumunuzu Paylaşın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version