Ana Sayfa Öneri ve Fikirler Manavgat – Detaylı İnceleme

Manavgat – Detaylı İnceleme

0

Manavgat’ın ne zaman kurulduğu tam bilinmese de sınırları içerisindeki Side (Selimiye Köyü) ve Selge (Akınkaya Köyü) antik kentlerinin M.Ö. 6’ncı yüzyılda yerleşime açıldığı sanılıyor. M.Ö.’sinden yakın zamana kadar, şimdiki ilçe yakınlarında kayıklar ve gemilerin çay üzerinde bulunan iki yaka arasında yük ve insan taşımacılığı yapıldığı, belgelerden anlaşılıyor. Evliya Çelebi, şimdiki Gündoğdu Köyü yakınlarında Sarısu civarında kaplan avlandığını ve bu çevrede Yörük denilen halkın oturduğunu anlatıyor. Manavgat o zamanlar bir yerleşim merkezi değil, kuzeyde Toroslar, güneyde Akdeniz, doğuda Manavgat Çayı ile çevrelenen geniş alana verilen isimdi. Malazgirt Savaşı’ndan sonra bu yöreye Horasan’dan gelen Yörükler ve Yönik Beyleri yerleşmiş. Manavgat Çayı’nın batı yakasında Turgay Beyleri, doğu yakasında Senir Beyleri, Cumhuriyet dönemine kadar yaşamış. Daha sonra bu iki yaka birleştirilerek 1913 yılında Manavgat adıyla ilçe olmuş.

Tatil ve Eğlence Bir Arada

Kimi kaynaklara göre Manavgat adını, kendilerine “manav” diyen Türklerden almış. 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya ilk gelen Manavlu boyu Türkleri, dokuz yıl içerisinde Bizans Rumlarının boşalttığı bölgelerde yerleşik hayata geçmiş. Evliya Çelebi’nin yazdıklarına göre, Gündoğdu Köyü yakınlarındaki Sarısu civarında kaplan avlanıyormuş. Yörede ‘Yörükler’ler varmış ve bir yerleşim merkezi değilmiş. Manavgat; kuzeyde Toroslar, güneyde Akdeniz, doğuda Manavgat Çayı ile çevrelenen geniş alana deniliyordu. Kimi kaynaklara göre ise Manavgat adı, Luvice dilinde Manauwa’dan (anasal tanrıça tapınağı) geliyor.

Antalya’ya 76 kilometre uzaklıkta ve Akdeniz kıyısına dört kilometre uzaklıktaki Manavgat ilçesi, Manavgat Irmağının her iki yanındaki aynı isimli ve verimli ova üzerine kurulu. Kuzeyi sık ormanlara sahip Toros Dağları, güneyi sık çam ağaçları ile kaplı Sorgun Ormanı ve Titreyengöl ile çevrili. Ayrıca Oymapınar Barajı ve çevresi görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Yörede cip safari turları düzenleniyor. Manavgat Ovasında başta pamuk olmak üzere buğday, arpa, çavdar ile 45 çeşit meyve ve sebze üretiliyor. Ayrıca Manavgat’ta meyve, sebze ve çiçek seracılığı da yapılıyor. Ovanın doğusunda ise muz bahçeleri bulunuyor. Nehir vadisinde alabalık ve karides üretim çiftlikleri var. İlçenin güneyinde yer alan sık çam ağaçları ile kaplı Sorgun Ormanı ve Manavgat Irmağı deltasının alüvyonlarla dolması nedeniyle oluşan Titreyengöl, yöredeki doğal güzellikler. Ayrıca ilçenin kuzeyinde Manavgat hamağı’nın Toroslar’daki derin vadisi üzerine yapılmış olan kaya dolgu Oymapınar Barajı gölü ve çevresi eşsiz güzellikte. Yöre cip safari turlarının yapıldığı yerlerden biri. Sorgun ve Titreyengöl’de, dünya standartlarında konaklama tesisleri ve tatil köyleri bulunuyor.

Tatil ve Eğlence Bir Arada

Manavgat ve Side’deki antik kalıntılar, sıcak bir iklim, kum plajlar, şahan alışveriş merkezleri ve modern konaklama tesisleri, bölgenin çekiciliğini artırıyor. Ayrıca gece hayatı da hareketli. Bar, diskolar; dans gösterileri, lazer ve ışık gösterileriyle tatilin keyfine varmanızı sağlıyor. Bu eğlence yerlerinde, sabahın ilk ışıklarına kadar süren partiler de düzenleniyor. Çeşitli animasyonlara yer veriliyor. Deniz, güneş ve tarihi yerlerdeki aktivitelerden sonra kendinizi gece eğlencesine hazırlayın. Side antik kenti içerisinde gerek liman caddesinde gerekse tüm yarımadada, çok sayıda mağaza ziyaretçilere hizmet veriyor.

Kuyum, deri kıyafet, halı, hediyelik eşya, deri ve daha birçok ürünün bulunduğu mağazalar, sabah erken saatlerden gece geç saatlere kadar açık. Yılın nerdeyse 365 günü hizmet eden mağazalarda yabancı dil bilen personel çalışıyor. Neredeyse tüm konaklama tesislerinde de alışveriş imkânları mevcut. Manavgat şehir merkezinde, pazartesi ve perşembe günleri kurulan büyük pazarlar bölgeye gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Bu pazarlarda uygun fiyatlarla alışveriş yapmanın keyfi yaşanıyor. Manavgat şehir içinde de gece geç saatlere kadar hizmet veren mağazalar bulunuyor.

MANAVGAT NEHRİ

Dünyanın en uzun yeratı akarsularından, aynı zamanda tek kaynaktan beslenen su miktarı ile sayılı akarsular arasında yer alıyor. Üzerinde iki adet baraj var. Oymapınar ve Manavgat barajları turkuaz yeşil suları mineraller bakımından zengin, temiz ve berrak. Burada kulaç da atılabiliyor, kanoyla keşfe de çıkılabiliyor. Nehir birçok balık ve kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Nehir boyunca söğüt, çınar, kavak, dut, karacaağaç gibi zengin bir bitki çeşitliliği mevcut. Nehrin iki tarafı narenciye ve seraların olduğu verimli topraklarla çevrili. Manavgat nehrinde tekne gezileri de düzenleniyor. Antik dönemde Side’nin suyu, Manavgat Irmağından sağlanıyormuş.

MANAVGAT ŞELALESİ

Manavgat’ın üç kilometre batısındaki şelale, ilçe ile aynı adı taşıyor. Geniş bir alan üzerinden gürül gürül akışı görülmeye değer bir manzara oluşturuyor. Şelalenin hemen yanı başında doğa ile iç içe piknik yapılabiliyor. Çevresindeki lokantalarda taze balık yenilebiliyor. Şelaleye Manavgat’tan dolmuşlar kalkıyor.

MANAVGAT BOĞAZI

Manavgat Irmağı’nın denizle buluştuğu orta noktada durulduğunda, bir taraftan ırmağın, bir taraftan denizin aktığı görülüyor. Her köşesinde gizli bir kare barındırıyor. Manavgat’ın Sorgun beldesinin güzelliğini oluşturan boğazda, balık tutulabiliyor.

TİTREYENGÖL

3 bin metrekarelik bir alana sahip. 22 tesis ve 18 bin yatak kapasitesine sahip. Bünyesinde karabataktan Pekin ördeğine birçok kuşu barındırıyor.

OYMAPINAR BARAJI

1984’te açılan ve Manavgat Çayı üzerine kurulan Oymapınar, Türkiye’nin en büyük üçüncü barajı konumunda.

KÖPRÜLÜ KANYON

Toros Dağlarının eteklerinde yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı, Manavgattan 60 kilometre uzaklıkta, Antalya’nın 40 kilometre kuzeydoğusundan ayrılan Taşağıl ve Beşkonak’a giden 40 kilometrelik karayolu ile ulaşılıyor. Milli Parkın alanı 37 hektar. Parkın doğusunda yer alan ve 2980 metre yükseldiğe sahip olan Dipoyraz Dağının yamaçtan ormanlarla kaplı Köprüçay Bolaşan Köyü ile Beşkonak arasında 120 kilometre uzunluğunda ve 100 metre derinliğinde sedir ormanlarıyla kaplı olan vadiler ve kanyonlar arasında yer alıyor. Park içinde bulunan nehir vadisi 14 kilometre uzunluğunda, yer yer 400 metre yükseklikte dik duvarlı bir kanyon şeklinde.

SELEUKELA

Manavgattan kuzeybatı yönünde Toroslar’a doğru gidildiğinde 12 kilometre sonra Şıhlar Köyü içinde Seleukela antik kenti kalıntılarına ulaşılıyor. Şıhlar Köyü’nün dört kilometre kuzeydoğusunda ve yaya olarak da bir saat uzaklıkta bulunan bu antik kent, Selevkoslar tarafından kurulmuş. M.Ö. 300’lerde korunma amaçlı akropol kent olarak bir tepe üzerine kurulan kent, dik yamaçlı ve derin vadili coğrafyası ile tüm ovayı ve denizi gözler önüne seriyor.

SELGE

Toroslar’ın güney yamacında, Köprüçay yakınlarında, denizden 950 metre yükseklikte kurulu Selge, antik bir Pisidya dağ kenti. Selge’ye, Köprülü Kanyon’dan sonra dik ve virajlı, dört kilometrelik bir yoldan gidiliyor. Selgeye giden yol, doğa güzelliği yönünden çok zengin olan Köprülü Kanyon içinden geçiyor. Yol üzerinde Ürgüp ve Göreme’deki peri bacalarına benzeyen ve bütün dağ yamacını kaplayan oyuntulu kayalar mevcut.

ALARAHAN

Manavgat’ın batı yönünde, dokuz kilometre uzaklıkta 13’üncü yüzyılda Selçuklular tarafından Konya ile güney kıyılarının başkenti Alanya arasındaki ticaret bağlantısı sağlamak için inşa edilmiş. Alarahan nefis ve korunmuş vadide antik bir köprünün yanında inşa edilmiş. Alarahan’ın kuzeyinde, Alaya Kalesi vadiye hâkim bir şekilde duruyor.

ASPENDOS

Manavgat’a 44 kilometre mesafede, 2’nci yüzyılda inşa edilen Aspendos Tiyatrosu, 17 bin kişilik kapasiteye sahip. Yörede yaşayan Xenon adlı bir gencin yaptığı mükemmel akustiğin sırrı hâlâ çözülemiyor. Selçuklular, 13’üncü yüzyılda yapıyı kervansaray olarak kullanmış.

YORUM YOK

Yorumunuzu Paylaşın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version