Ana Sayfa Öneri ve Fikirler Kolajen Nedir Kısaca Özetledik

Kolajen Nedir Kısaca Özetledik

0

Kolajen nedir açıklayalım. İlerleyen yaş, aşırı stres, hava kirliliği ve hareketsizlik cilde esneklik ve canlılık veren kolajenin azalmasına neden oluyor. Bu durumda ciltte sarkmalar, kırışıklıklar, matlaşma ve kuruluk görülebiliyor.

Son dönemlerde cilde kaybettiği kolajeni kazandırmak için takviye olarak tablet, kapsül, toz, sıvı ve hatta sakız şeklinde satışa sunulan ürünler sıkça tercih ediliyor. Ancak bu ürünlerin mutlaka uzman kontrolünde, bilinçli bir şekilde kullanılması önem taşıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü‘nden uzman doktoru, kolajen hakkında merak edilenler ve kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kolajen Vücudumuz için Ne Kadar Önemli?

Adı sıklıkla cilt sağlığı ile anılan, aslında tüm vücudumuz için olmazsa olmaz yapısal bir proteindir. Vücudun yapı iskelesinin ham maddesidir. Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korur. Cilt dışında kemik, eklem, tendon ve kaslarda da bol miktarda kolajen bulunur.

Kolajen Vücudumuz için Ne Kadar Önemli?

Cildin orta tabakası olan dermiş’in %70 – 80’i kolajendir. Cildin güçlenmesini, elastik olmasını ve su tutma kapasitesini etkileyen önemli faktörlerin başında gelir. Yaşlandıkça üretimi azalır ve özellikle 20 yaşından sonra her yıl yaklaşık %1’i kaybedilir. Bunun sonucunda da cilt elastikiyetini yitirir, ciltte kuruma, sarkma, kırışıklıklar, güneş lekeleri, ince cilt ve kırılgan tırnaklar ortaya çıkar.

Kolajen yaşlanma belirtilerini hafifleterek, kişinin daha parlak, canlı bir cilde sahip olmasına ve daha genç görünmesine yardımcı olur. Bu durumun önüne geçmek için satılan takviyeleri pek çok kadın ve erkek tarafından kullanılsa da güvenli kullanım için mutlaka uzmana danışılmalıdır.

Kolajen Takviyesi Nedir?

Kolajen takviyeleri, ciltte üretimini tetiklemeleri sayesinde cildin daha nemli, gergin ve yumuşak olmasını sağladıkları iddiasıyla satışa sunuluyor. Bu ürünleri kullanan kişilerden alınan geri dönüşler ise aylar içinde sonucun görülmeye başladığı, cildin daha parlak tırnakların daha sağlam olduğu yönündedir.

Bu konu ile ilgili olarak az sayıda yapılmış olan bilimsel araştırmalara göre kolajen takviyelerinin içerisinde bulunan peptitleri, cilt kuruluğunu ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan bir çalışmada sekiz hafta boyunca takviye alan kadınların ciltlerinin elastikiyetinin arttığı ve derin kınşıklıklarda azalma olduğu da edinilen bilgiler arasındadır.

Düzenli kullanımının sonuçları;

Günde 1 gram olmak üzere 12 hafta alım sonrası deri kuruluğunda %76, çizgilerde %12 azalma, deri kan akımında iyileşme ve kolajende %6 artış tespit edilmiştir.

8 çalışmayı ele alan bir derlemede ise takviyenin deri yaşlanmasında azalma, deri elastisitesinde ve dermo kolajen yoğunluğunda artış sağlıyor. Takviyenin genellikle güvenli olduğu ve bildirilmiş bir yan etkisi olmadığı da belirtiliyor. Ancak tüm bunları kanıtlayacak geniş kapsamlı bilimsel çalışmalara ihtiyaç var. Bununla birlikte bu takviyenin tıbbın farklı alanlarında ümit verici olduğu da düşünülüyor.

Kullanmadan önce doktora danışın

Kolajenin farklı tipleri vardır ve farklı dokularda farklı yoğunlukta bulunur. Örneğin; cildin yüzde 70’ini tip 1 ve tip 3 oluşturmaktadır. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve tip 3 karışımların özellikle de tip 1 kolajeni tercih etmeniz gerekir. Saç ve tırnaklarınızın bütünlüğü için onları desteklerken de tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmak etkili olur.

Takviyedeki kolajenin kaynağı balık, tavuk veya sığır olabilmektedir. Balık kaynaklı kolajen içerenler sıklıkla önerilmektedir. Balıktan elde edileni daha küçük moleküler boyuttadır bu da emilimi yani biyoyararlanımı artırır. Kabuklu deniz ürünü alerjisi olanlar da bu duruma dikkat etmelidir. Takviyeye başlanmadan önce doktora danışılması çok önemlidir. Özellikle hamileler, emziren anneler, deniz ürünlerine, sığır-tavuk etine alerjisi olanlar ve diyabet hastaları da bu ürünler nedeniyle istenmeyen etkilerle karşılaşabiliyor. İlginizi çekebilir; Sağlıklı Uyku İçin Yatak Odası Dekoru

YORUM YOK

Yorumunuzu Paylaşın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version