Filli boya, bilimsel ve profesyonel yaklaşımla çocuk odaları için özel bir koleksiyon hazırladı. Uzman Psikolog Ayben Ertem ile birlikte oluşturulan koleksiyon, renklerin çocuk gelişimine etkisi ve kullanımına dikkat çekiyor.
Filli Boya çocukların gelişimine ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmalarına verdiği önem doğrultusunda hazırlanan “Çocuklarda Renk Etkisi” koleksiyonunda, çocuk psikolojisi üzerinde renklerin etkisi araştırılarak, kullanılacak renkler yaş gruplarına göre kategorize edildi. Bu doğrultuda çocukların cinsiyet, yaş ve davranış şekillerine göre farklı renklere tepkileri dikkate alınarak da Filli Boya tarafından bir kartela hazırlandı. Koleksiyon renklerin gücü, tanımı, temel öğeleri, çocuklar üzerindeki etkileri, yaş aralığına göre doğru renk kullanımı başlıklarıyla, çocuklar ve renkler arasındaki güçlü bağı anlatmanın yanı sıra özel çocuklar için de doğru renk önerileri sunuyor. Ayrc Bknz: Dekorasyonda Renklerin Uyumu Hakkında
Renkler Duygularımızı Değiştirir
Renklerin bizi mutlu edebilme, üzgün hissettirebilme, kızgınlaştırma ya da heyecanlandırma özelliği vardır. Çocukların duygu ve düşüncelerini en fazla ifade edebildiği araçlardan biri renklerdir. Bebekler bile doğduğu andan itibaren renklerin içinde doğar. Renklerle duyular arasındaki bağı gözler önüne seren bilimsel çalışmalar doğrultusunda, renklerin insan organizmasını hem görsel, hem de görsel olmayan temelde etkilediğini ve beyin gelişimine, yaratıcılığa, verimliliğe ve öğrenmeye faydasını kuvvetli bir şekilde göstermiştir.
Renklerin heyecanlandırma, sakinleştirme, ilham verme, endişe yaratma, gerginlik hissettirme, huzur verme gibi etkileri vardır ve renklere karşı daha hassas olan çocuklarda bu etkilerin yansıması da belirgin olarak hissedilir. Bu yüzden çocuklar için uygun renk seçmek oldukça önemlidir. Ayrc Bknz: Renk Trendleri – Ev Dekorasyonu İçin Öneriler
EEG ve nabız oranlarını ölçen sistemlerde erkek ve kadının renklere farklı tepkiler gösterdiği, hiperaktif enerji dolu bir çocuğun mavi ya da pembe renge boyanmış bir odada nabzının yavaşladığı görülür. Renkler, kombinasyonlara göre de insanlar üzerinde negatif ya da pozitif psikolojik etkileri gösterir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bebekler kendilerini yoğun sarının olduğu bir odada tedirgin hissederken mavi ve yeşil ile kombinlenmiş sarı odada ise huzurlu hissedebiliyor.
Renklerin Kontrol Gücü
Kırmızı yüksek enerjisi olan bir renk olduğundan hiperaktif bir çocuğun kan basıncını, nabzını artırıp daha aktif gergin yapabilir, iştahını daha fazla açabilir. Hiperaktivitesi, kaygısı olan çocuklarda tabiat renkleri kullanmak gerginliği azaltır.
Odada bir öğrenme alanı oluşturulacaksa o alanda çok fazla uyaran olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla renk olması da sıcaklığı, tonu ne olursa olsun fazla uyarımdır. İnsan beyni görsel bir bilgiyi düzenlemek için sürekli bir çaba sarfeder. Çok fazla renk, ışık, hareket ya da örüntü dikkat dağıtıcıdır ve beyin görsel aramayı yaparken zorlatır. Bu çocukların alanının stres, gerginlik yaratması bazen çok fazla renkten de olabilir. Çok uyarıcı, uygun olmayan renkler bu çocukların semptomlarını daha da artırabilir.
Öğrenme güçlüğü olan çocuklarda aktif davranışlar, davranış, dürtü problemi gözüktüğü gibi daha sakin, içine kapanık olan çocuklar da olabilir. Dolayısıyla burada çocukların durumuna göre içine kapanık olduğunda enerjisi yüksek, dikkati artırmaya, öğrenmeye faydalı sıcak renklerden yani sarı, turunculardan veya kırmızısı biraz fazla morlardan faydalanılabilir. Ayrc Bknz: Renk ve Boya Seçimi İçin Yararlı İpuçları
Otistik Spektrum bozukluğu olan çocukların odalarında kullanılacak renkler sıcak ve yoğun renklerden değil soğuk ve açık renklerden olmalıdır. Çocuklar kafalarını kaldırıp baktıklarında gördükleri duvarın daha az parlak, gözü rahatsız etmeyecek renklerden oluşması önemlidir.
Renklerin Etkisi Yaşa Göre Değişiyor
Yaşa göre renk kullanımı oldukça önemli. Okul öncesi ve ilköğretim çagındaki çocuk odaları ile lise ve ergenlik dönemindeki genç odalarındaki renk seçimi de farklı olmalı. Renkler, okul öncesi ve okul çağı çocuklarında daha sıcak tonlarda tercih edilmeli, lise ve ergenlik dönemindeki gençlerde ise daha soğuk renk tonları kullanılmalı. Daha soğuk renklerin çalışma, odaklanma ve rahatlatmaya yardımcı olduğu, hormonal denge sağladığı görülür. Ayrc Bknz: Renklerin Etkisi – Sinirliyseniz veya Tembelseniz Tıklayın!
Yaş gruplarına göre renklerin psikolojik etkisi de büyük önem taşır. 0-2 yaş aralığındaki bebek odalarında sadelik, rahatlık, uyarıcı ve öğrenmeye katkı sağlayan bir tasarım önemli. Oda içerisinde oyun, uyku gibi aktivitelerin fazlaca oldugu 3-6 yaş aralığındaki çocuk odalarında canlı renklerle birlikte pastel tonların yer almasına dikkat edilmeli. 6-9 yaş aralığındakl okul dönemi çocuklarda ise rengin dikkat, öğrenme ve uyku üzerinde etkili olduğu göz önünde bulundurularak huzur verici, çok uyarıcı olmayan, öğrenmeye katkı sağlayacak renkler; bireyselleşmenin daha fazla görüldüğü ergenlik dönemindeki gençler içinse duygu durumlarını yükseltecek ve rahatlatacak renkler tercih edilmeli. Ayrc Bknz: Şifa Veren Renkler ile Dekorasyon Önerileri
Mavi tonlar nabzı düşürür, solunumu azaltır, iştahı kontrol altına alır. Bu renkler öğrenme için önemli olan sakinliğe ve odaklanmaya teşvik eder. Çocuğunuzun enerjisi yüksekse aynı hiperaktif çocuklarda olduğu gibi uyaran renklerden çok sakinleştiren mavi ve yeşil tonlar kullanılabilir.