8 …bilin ki hasta olmuşlardır!
Bitkiler neden hastalanır? Yaşam alanlarınıza renk katan bitkilerinizin gün gelir, yaprakları bozulup çiçekleri açmaz hale gelirse, bilin ki hasta olmuşlardır.
7 Sevgi ve İlgi Eksikliği
Hepimizin sevgiye, ilgiye ihtiyacı olduğu gibi, bitkilerde sevilmek ister. Sevdiğimizi, ilgilendiğimizi göstermeli, hatta zaman zaman onlarla konuşmalıyız.
6 Hava Akımı
Açık iki pencere arasında kalan bitkilerimiz için hava akımı oldukça zararlıdır. Hatta yoğun klimalı ortamlar da hastalanmaları için yeterli bir sebeptir.
5 Işık Yetersizliği
Loş ve karanlık bir ortam, bizlerin olduğu kadar bitkilerin de canını sıkar. Yani, bitkiler de aynı bizim gibi güneşe ihtiyaç duyarlar. Işığın az bulunduğu bir ortam, bitkilerimizin yapraklarının cılız kalmasına ve çiçekli bitkilerimizin çiçek açamdan kurumalarına sebep olur.
4 Kuru Hava
Özellikle kış aylarında cildimiz kurur, gerilir ve buruşur. Bunu önlemek için hemen gerekli önlemleri alırız, nemlendirici kremler kullanırız. Bitkilerin yaprakları da özellikle kış aylarında kurumaya daha müsaittir ve renkleri kahverengiye dönüşebilir.
3 Soğuk Hava
Biraz üşüdüğümüzde nasıl korunmak istiyorsak bitkiler de ani ısı değişiklikleri karşısında tepki verir. Şoka girebilir, hatta çok çabuk hastalanıp ölebilirler. Bu sebeple yetiştireceğimiz alanın sıcaklığına dikkat etmeliyiz.
2 Direkt Gün Işığı
Yaz aylarında koruyucu krem sürmeden güneşe çıkamadığımız gibi bitkilerimiz de direkt gün ışığına maruz kaldıklarında yaprakları yanabilir. En iyisi, onları hem ideal ışık alabileceği hem de güneşe direkt maruz kalmayacağı bir alanda yetiştirmektir.
1 Fazla Su ya da Susuzluk
Bitkiler için fazla su köklerinin çürümesine sebep olabilecek bir unsurdur ve oluşabilecek hastalıkların tedavisi çok zordur. Ancak susuzlukta bitkilerimiz için büyük problem olabilir. Kış aylarında az su ile idare edebilirler ancak yazın haftada birkaç kez sulamamız gerekir.
Kaynak: A Plus Garden