Bahçe ve balkon varsa bahçede, yoksa balkonda dış mekan mobilya ve aksesuarlarıyla kendi keyif alanlarınızı oluşturun ve yaklaşan güzel havaların tadını çıkarmaya hazırlanın. İhtiyacınız olan ipucu ve ürünleri burada bulabilirsiniz.
Ev dekorasyonuna ışık tutan stiller mevsimle birlikte açık hava ile buluşmaya hazırlanıyor. Bahçeden balkona, verandadan terasa tüm açık alanları dış mekanlara uygun mobilya, aydınlatma ve aksesuarlarla donatmaya hazır mısınız?
Bahçeye Çıkmadan Önce
Bahçe mobilyası seçiminiz için kullanım amaçlarınızı net bir şekilde belirlemeniz gerekiyor. Seçeceğiniz bahçe mobilyaları çok geniş alan kaplamamalı ve pratik olmalı. Bahçenizde kullandığınız diğer ünite ve aksesuarlar ile de birbirini tamamlamalı. Dış mekan mobilyası seçerken ölçüler daha geniş, rahatlık ve konfor ön planda, hafıflik, dayanıklılık ve kolay temizlenme özellikleri en önemli değerlendirme unsurları durumuna geliyor. Bu durumda bazı noktaları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Kumaş ve malzeme:
Dış mekan mobilyaları için seçilen malzeme ve kumaşın yoğun güneş ışınlarından sağanak yağmura ve hatta yaşadığınız yere bağlı olarak kar gibi zorlu mevsim koşullarına karşı dayanıklı olması gerekir. Aynı zamanda havuz suyu içindeki kimyasallar gibi doğal olmayan şartlara karşı da dayanıklılık göstermelidir.
Bahçe ve Balkon Alan:
Karar verilmesi gereken en önemli konulardan biri alanmızın büyüklüğü ki; sonuçta dış mekan mobilyasının adeti ve tipi ne kadar açık alanınızın olduğuna bağlı. Büyük bir açık alanına varsa daha geniş yer kaplayan büyük setleri, köşe grupları ve bunlara ilave olarak masa gruplarını seçebilirsiniz. Küçük açık alanlar için balkon setleri daha uygun olacaktır. Açık alanda kalabalık misafir grupları ağırlıyorsanız da bu yine tercih ettiğiniz mobilyanın adet ve ölçülerini etkileyecektir.
Tasarım:
Her zevke ve her bütçeye uyacak, her tip malzemeden dış mekan mobilyasını kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak unutmayın dış mekan mobilyası modern ya da klasik izler taşıyabileceği, gösterişli ya da sade olabileceği gibi en önemlisi rahat ve pratik olmalı. Bu nedenle tasarımını çok beğendiğiniz bir ürünü alırken rahat olup olmadığını da kontrol edin.
Konfor:
Bahçe mobilyasının konforundan emin olmak için, ergonomik bir ürün seçin. Unutmayın her malzemenin avantajları ve dezavantajları var. Ahşap güzeldir fakat bakımı zordur. Yağmur ve güneşten etkilenir, sıkça zımpara ve boya bakımı gerekir. Ayrıca kanatlı böceklerden kolay etkilenir.
Hangi Renk Doğru Seçim?
Güneşten bozarmış yer yer farklı renklere bürünmüş mobilyalara sahip olmak istemiyorsanız bahçe mobilyanızın rengini açık renk seçmenizde fayda var. Mobilyanız ahşap olacaksa ceviz ve kiraz tonlarından ziyade, açık çam ve akçağaç ve diğer hafif renkli malzemelere yönelmelisiniz. Eğer PVC mobilya alacaksanız koyu ahşap ya da yeşil renkler yerine, açık ahşap tonları ya da beyaz tercih etmelisiniz. Kullanılacak açık renkler sayesinde hem kirli görünümden, hem de istenmeyen renk değişimlerinden korunabilirsiniz.
Mobilyanın Yüzeyi Önemli
Bahçe veya açık balkonlar toz toprak alabilen yerler. Bu yüzden mobilyanın kolay temizlenebilmesi bu noktada önem taşıyor. Ahşap mobilyalarda daha pürüzsüz yüzeyleri, plastik malzemelerde damarsız ve parlak yüzeyleri tercih etmezseniz damarların ve pürüzlerin arasına dolacak tozlar daha yeni almış olduğunuz mobilyalarınızı eski ve kirli bir görünüme sahipmiş gibi gösterebilir. Bunun yanı sıra yüzey ve desenin sade olması yıllık bakımının daha kolay yapılabilmesini de sağlar. Sepet görünümlü bambular, örme mobilyalar hem temizlik, hem de bakım açısından yorucu olabilir.
Hem İçeride, Hem Dışarıda
Hem iç, hem de dış mekan kullanımına uygun mobilyalar hayatımızı kolaylaştırırken uzun ömürlü bir kullanımı da beraberinde getiriyor. Şık ve estetik görünümleriyle açık alanlarınızda rahatlıkla kullanacağınız mobilyalar güneş ve nem gibi hava koşullarına dayanıklılıklarıyla da rağbet görüyorlar.
Örgü Dokulu Mobilyalar
Dış mekan tasarımlarında başı çeken örgü dokulu mobilyalar koltuktan masaya kadar birçok seçenekte kendine yer buluyor. Natürel renk dışında farklı renk seçenekleriyle de dış mekanlarda çarpıcı bir görünüm yaratan bu doku bu sezon da ön planda.
Oturma Köşeleri
İhtiyaçlarınız ve beklentileriniz doğrultusunda şekillendireceğiniz dış mekanlarda ideal yerleşime karar vermeniz gerekiyor. Eğer klasik bir dekorasyon anlayışına sahipseniz takım mobilyalarla kullanışlı bir alan yaratabilirsiniz. Üçlü, ikili ve tekli parçalardan oluşan oturma grupları dostlarınız için ideal bir karşılama alanı oluşturabilir. Eğer alanınız varsa L koltuklar ve XL koltuklar ile size özgün rahat bir köşe de planlayabilirsiniz. Puf ve bank gibi tamamlayıcı mobilyalarla hareketli bir alan da sağlayabilirsiniz.
Dışarıda Yemek Keyfi
Dış mekanda bir yemek alanı oluşturmak istiyorsanız mekanı ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Mekanın alanına uygun büyüklükte bir yemek takımı seçmek ilk adım olmalı. Ahşap, metal, örgü, cam ve plastik gibi malzeme seçenekleri ile son dönemlerde bu seçimi yaparken zorlanmanız mümkün. Masanızı kolçaklı ya da kolçaksız sandalyeler, hatta bank ve puflarla eşleştirebilirsiniz. Malzeme konusunda da dış mekan kullanımına ve her türlü hava koşuluna uygun seçim yapmaya dikkat etmeniz gerekiyor.
Uzan ve Keyfine Bak
Bahçenin keyfi en çok onlarda çıkıyor. Açık alanların belki de en terapik icatları arasında şezlong, daybed ve hamakları sayabiliriz. Çizgi dışı formları, ergonomik yapıları ve malzeme seçenekleri ile farklı stillerde karşımıza çıkan bu ürünlere bahçe ve balkonunuzda yer açmayı unutmayın.
Yıldızların Altında Aydınlanın
Artık bahçeleri bir fener ya da basit bir aydınlatma ile ışıklandırma devri kapandı. Her biri bir heykel görünümündeki aydınlatma armatürleri çoklu seçenekleriyle karşımıza çıkıyor. Lambaderler ya da sarkıtlar da artık açık havada da kendine yer buluyor. Fenerler, meşaleler, aplikler, mumluklar, zemine uygulanan bölgesel aydınlatmalar, ağaçlara asılan Led lambalar ve solar aydınlatmalar bahçe ve balkonlarınız için birbirinden şık çözümler sunuyor.
Bahçe Mobilyalarının Bakımı
İlk önce bahçe mobilyalarının bozulan yerlerini belirlemeniz gerekiyor. Ahşap ve metal koruma ürünleri ile mobilyaların yıpranan yerlerini rahatlıkla kapatabilirsiniz. Ahşap mobilyalarınız uzun süredir kullanılmıyor ve üzeri çok toz ve kir kaplamış ise bunları temizlemek için basınçlı yıkama makinası kullanabilirsiniz. Bu sizin açınızdan çok pratik olacaktır böylece hem zamandan kazanacaksınız, hemde yorucu bir işe kalkışmamış olacaksınız. Basınçlı yıkama makinası bulamazsanız ahşap fırçası ve su ile onları temizleyebilirsiniz.
Tik mobilyalarınızı daha iyi ve parlak görünmesi için tik yağı ile yağlayıp ya da ahşap koruyucu ile şık ve modern bir görünüme sahip kavuşturabilirsiniz. Çam gibi yumuşak ağaç türleri ise çürümeye karşı yatkındır ve dayanıklıkları fazla değildir. Özellikle devamlı toprakla temas halinde olan ayak bölümlerini ahşap koruyucu doldurulmuş bir kabın içinde birgün bekletebilirsiniz. Diğer bölümlerine ise tik yağı ya da ahşap koruyucuyu fırça ile sürebilirsiniz. Bu uygulamayı yaptıktan sonra mobilyanızı gölgede kurumaya bırakabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer makaleler;