Ana Sayfa Aydınlatma Az Işık Alan Evler İçin Öneriler

Az Işık Alan Evler İçin Öneriler

0

Az Işık Alan Evler Güneş girmeyen eve doktor girer derlerdi büyüklerimiz. Mekanları büyükmüş gibi algılatırken, aynı zamanda psikolojinizi de yükselten doğal ışıktan maksimum yararlanmak için altın kurallara dikkat!

Günlük hayatın koşuşturmacasıyla birleşen ve farkında olmadan yaşadığımız stres gün sonunda bize yorgunluk olarak geri dönüyor. Bu yüzden evde geçirdiğiniz zaman diliminin en önemli kriteri rahatlamak ve stresten arınmak. Peki bunun en kolay yolunun doğal ışık alan bir ev olduğunu biliyor muydunuz?

Uzmanlar her sabah gördüğümüz doğal gün ışığının insan psikolojisi üzerinde pozitif etkisi olduğu konusunda birleşiyorlar. Evdeki gün ışığı yoğunluğunu ve kalitesini artıran, destekleyen farklı yöntemler var. Dekorasyon ise bunların en önemlisi. Çünkü seçilen malzemeden boya rengine kadar tüm tercihlerimiz ışık miktarını etkliliyor.

Az Işık Alan Evler İçin Bunları Yapın:

Evde kısa bir tura çıkın ve tüm karanlık ya da az ışık alan alanları belirleyin. Giyinme odası, banyo ve çalışma odaları genellikle evin daha az ışık alan mekanlarıdır. Bu alanlarda doğal ışık yayan yapay kaynaklar kullanabilirsiniz.

Yapay ışığın gün ışığına en yakın seçeneği yeni nesil LED ampuller. Hem uzun süreli, hem de sıcak ışık yayarak odaları aydınlatıyor.

Odayı nelerin kararttığına bakın. Hacimli mobilyalar, koyu ahşaplar, kalın perdeler ya da karanlık duvar renkleri mi? Evde en sık yapılan hata dekorasyonu ışığa göre planlamamak. Eğer ev yeterince ışık almıyorsa stillerin en açık tonlarını uygulamak gerekiyor.

Dekorasyonu ışığa göre planlamamak
Dekorasyonu ışığa göre planlamamak – Az Işık Alan Evler

Renk seçimlerinde ışık algısını güçlendiren tonları tercih edin. Mesela doğal renklerin hakim olduğu bir stiliniz varsa sıcak kahve tonları, tatlı karamel ya da bakır rengini beyaz baz rengiyle kombinleyin. Çünkü beyaz, ışığı kolayca emer ve sıcak tonlarsa beyazın aldığı ışığı mükemmel olarak yayar.

Malzeme seçimlerini ve mobilya yerleşimini ışığın odaya giriş yönüne göre planlayın. Mesela tek pencereli bir mutfakta ışığın girdiği alanlar aydınlık, dipler daha karanlık olacaktır. Bunu kırmak için tezgah yüzeyinizi mat laminat ya da masif ahşap yerine parlak cilalı mermer, taş ya da kompozit malzemeden seçin ve mutlaka set üstü aydınlatma kullanın. Ayrıca açık rafları ve camlı üniteleri pencere tarafına konumlandırın. Böylece ışık kesilmeden tüm mutfağa yayılır.

Renk kullanımını limitlendirin. Koyu renkler favoriniz ve antrasit siyahı, krom mavisi ya da acı kahveyi tercih ediyorsanız bunu tüm duvarlarda uygulamak yerine bir duvarı boyayarak odayı da karartmamış olursunuz. Ya da:

a. Açık renk duvarda sevdiğiniz renklerle stencil desen uygulamaları yapabilir, çizgilerle bant atabilirsiniz.

b. Süpürgelik ve oda kapısı pervazlarını bu renklerde boyamak da mekanda neşeli ve dekoratif ışık oyunlan oluşturur.

Işık kaynaklarını doğru kullanın. Mesela tepe aydınlatmalarını yumuşak atmosfer lambalarıyla değiştirin. Çok güçlü ışık yayan bir aydınlatma aslında odanın karanlık olduğunu vurgular. Bu yüzden floresan gibi güçlü ışıklar yerine raylı yönlendirilebilir küçük spotlar ya da dekoratif lambaderler kullanın. Ancak bunların yerini stratejik olarak doğru belirlemelisiniz.

Tavanda ve Zeminde Ne Olsun, Ne Olmasın?,

Mat beyaz yerine parlak beyazlar ışığı daha iyi yansıtır. Bu yüzden küçük pencereli az ışık alan odanızı tamamen beyaza boyayabilirsiniz. Ancak ton sür ton uygulamalarla çok daha mükemmel bir sonuç elde edilir. Bunun için tavanı süt beyaz, duvarları kırık beyazla tonlandırabilirsiniz. Ton farkını yaratacağı gölgeler odayı çok daha sıcak kılar. Eğer tamamen beyaz istemiyorsanız pastel sarı, mint yeşili ya da açık krem rengi de kullanabilirsiniz. Ayrıca sadece tavanı parlak beyaza boyamak da ışık farkı yaratır.

Malzemeyle Aydınlanın

Krom gibi parlak yüzeyleri geniş mobilyalarda tercih ederseniz bu alanı daha aydınlık kılar. Ayrıca ızgaralı sandalyeler de ışığı kesmez.

Tek pencerede olsa odaya giren ışığın yoğunluğunu artırmak için tüm odayı mobilyadan duvarlara kadar yekpare beyaz bırakmak en bilindik yöntem. Ancak bir hastane odası havasından kurtarmak için buradaki gibi beyazı parlak renklerle süsleyin.

Renk Işık İlişkisi

Renk Işık İlişkisi

Evde en doğru renk temaları belirlemek zaten yeterince zorken bir de doğal ışıktan yoksun odalarla işiniz ikiye katlanır. Renklerin gün ışığını nasıl desteklediğini bilmek ise işinizi kolaylaştırabilir.

Lavanta: Dingin bir davetkarlık sunar ve aydınlatır. Gri, siyah, beyaz ve maviyle kombinlenirse neşeli bir etki bırakır.

Pastel Sarı: Doğal ışığı en iyi taklit eden renktir. Çok açık tonları yapay ışığı da gün ışığı gibi algılatır. Beyaz ve açık ahşaplarla çok daha aydınlık kılar.

Uçuk Mavi: En karanlık köşeleri bile aydınlatır. Kırık beyaz ve kırmızıyla daha geleneksel; fuşya ve lime yeşili ile retro bir hava oluşturur.

Sıcak Turuncu: Kayısı, balkabağı ve mandalina… Tüm turuncu tonları mekanları ışık kaynağına dönüştürür. Rengi mum ışığı ve sarı ampulerle destekleyin.

Gri: Aydınlık veya karanlık alanlarda aynı etkiyi bırakan tek renk. Ancak loş odalarda en açık tonunu kullanın.

Pembe: Özellikle güneşin sınırlı orantıda girdiği odalarda idealdir. Nasıl kullanacağınızı ışığın yarattığı gölgelere göre belirleyin. Gül pembesi ve deniz kabuğu aydınlatabilir. Ama şeker ve fuşya gibi cesur pembeler karartabilir.

Çikolata Kahvesi: Pek çok koyu rengin tersine alanları kısıtlamaz ve gün ışığının sıcaklığını dengeli olarak yayar. Ancak ağır havadan kurtarmak için beyaz ahşaplar ve desenli tekstiller kullanın.

İlginizi çekebilecek benzer makaleler;

YORUM YOK

Yorumunuzu Paylaşın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version