Ana Sayfa Mutfak Dekorasyonu Açık Mutfaklar Fonksiyonellik ve Rahatlık

Açık Mutfaklar Fonksiyonellik ve Rahatlık

0

Açık mutfaklar dinamik modern yaşam tarzının getirdiği gereklilikler ile günümüzde mimarlar ve tasarımcılar, kişilerin taleplerini, hobilerini ve tercihlerini yansıtmayı amaçlayan mekânsal algılar yaratmayı hedefliyor. Artık gelenekselleşmiş bir hale gelen, oda, banyo, mutfak ve ortak alanların birbirinden ayrı tasarlandığı kurgular, modern yaşam alarları ile birlikte tarih oluyor. Tasarımcılar, işin içine biraz da eğlence katarak mutfakların salon, çalışma ve dinlenme odasıyla arasındaki mesafeyi ortadan kaldırıyor, aradaki duvarları yıkıyor ve olabildiğince şeffaf bir yaşam tarzı ortaya koyuyor. İşte karşınızda açık mutfakların başrol oynadığı hibrit evler!

Şehirli İnsan İçin Pratik Açık Mutfaklar

Değişen aile dinamikleri ve yaşam tarzları ile yemek yemeye ve aileye ayrılan zamanın öneminin daha çok farkına varılması sonucu mutfaklar yaşam alanlarının en sosyal alanı haline geliyor. Bu değişimin birinci nedeni; modern insanlar artık yemek hazırlama, pişirme ve tüketme sürecini kapalı kapılar ardında ve yalnız başına gerçekleştirmek istemiyor ve bunu keyifli bir “aile zamanı” aktivitesine dönüştürmeyi tercih ediyor.

İkinci nedeni ise; kullanışlı, düzenli ve taşınabilen mutfak mobilyalarının, mutfak alanları için gerekli hale gelmesi. Mutfakta uzun zaman geçirmek, kolayca ve yorulmadan çalışabilmek için ihtiyaç duyulabilecek her şey ulaşılabilir olmalı. Sürgülü kapılar kullanarak karmaşayı kolayca gizleyebilir, hareket edebilen sistemler ile düzenli bir mutfak tasarımı elde edebilirsiniz.

Açık Mutfaklar da Fonksiyonellik Ön Planda
Açık Mutfaklar da Fonksiyonellik Ön Planda

Açık Mutfaklar da Fonksiyonellik Ön Planda

Fonksiyonel bir açık mutlak tasarlarken, yemek hazırlama alanlarının dışında saklama, depolama bölümleri, çalışma alanları, tv bölümü gibi günlük faaliyetleri kolayca karşılayabilecek, birçok kullanım alanını bir arada bulunduran kullanışlı alanlar olmasına dikkat edilmelidir. Büyük bir kiler dolabı, açık ve kapalı özel raf ve dolap sistemleri, mutlak aksesuarlan ve küçük ev aleberini gızleyebılecegınız tezgğh altı depolama sistemleri gıtı kendi mutfagınız içın özel tasarlanacak akılcı çözümler ile her köşeyi ve boşluğu değerlendirebilir ve daimi düzeni sağlayabılırsıniz.

  • Mutfakta yerleşim planı oluştururken soğutucu, pişirme, yıkama alanlarından oluşan çalışma üçgeninin doğru kurgulanması önemli. Evye, ocak ve buzdoabının küçük bir üçgen altında toparlanması ve buzdolabınızın girişe yakın konumlandırılması çalışma hızınızı artıracaktır.
  • Açık mutfaklarda olumsuz bir durum oluşturabilecek yemek kokularını engellemek için emiş gücü yüksek bir davlumbaz tercih edilmeli ve fırından çok uzak bir noktaya konumlandırılmalıdır.
  • Mutfaklarda modülerlik ve kulanıma uygun çekmeceler önemli rol oynuyor. Tüm mutfak gereçlerinizi rahatça depolayabileceğiniz, ihtiyaçlarınızın ve tüm detayların göz önünde bulundurularak tasarlandığı bir mutfak, dağınık görüntüyü ortadan kaldıracaktır.
  • Mutfakta kapalı dolap sistemlerinden sıkıldıysanız mdf, ahşap ya da metalden tercih edeceğiniz açık raf üniteleri, görsel olarak tasarımınızı desteklemesinin yanı sıra ekstra bir depolama alanı oluşturacaktır. Çoklu rafların altına masa yerleştirerek bu alandan da yararlanabilirsiniz.
  • Aydınlatmanın belki de en önemli olduğu alan olan mutfaklarda hem genel hem de bölgesel aydınlatmalar kullanarak çalışma konforunuzu artırabilirsiniz. Mutfak dolaplarının içine yerleştirilecek mini spotlar, dolapların içlerini kolayca görmenizi sağlayacaktır.
  • Aydınlık ve ferah bir açık mutfak ortamı oluşturmak istiyorsanız, göz yormayan beyaz, özellikle küçük alanlar için doğru bir seçim olacaktır. Beyaz mutfakları, renkli mobilya ve aksesuarlarla birlikte uzun yıllar sıkılmadan kullanmanız mümkün.
BONUS: Fırın ve Ocak Temizliği

BONUS: Fırın ve Ocak Temizliği

Fırın ve ocağı temizlemek, yemek artıkları ve yağlardan dolayı gözünüzde büyüyebilir, ama onun da kolayı var.

Fırın ile başlayın:

Eğer kendi kendini temizleyen bir fırınınız yoksa en iyi yöntem düzenli olarak çözücülüğü yüksek bir temizleyici ile temizlemeniz. Fırın için özel yapılmış ve içindeki ızgaralara kadar temas edip onları sarma özelliği gösteren köpük ya da spreyleri kullanabilirsiniz. İdeali temizleyiciyi uygulayıp bir gece bekletip sabah temizlemeniz. Randımanlı bir temizlik için telleri söküp silip yeniden takmanızda fayda var. Fırınınızın kapağında hiç kalıntı kalmadığından da emin olun. Çünkü temizleyicilerin içindeki kimyasallar fırın çalıştığında ısı ile tepkimeye girerek sağlık için tehlikeli durumlar oluşturabilir.

Ocağınızı temizleyin:

Önce gıda kalıntılarını temizleyin. Eğer gazlı bir ocağınız varsa ızgaraları kaldırın. Kimyasallardan hoşlanmıyorsanız ılık sabunlu su ile ocağın üzerini silin, arkasından da çözücü özelliği olan sirke ile inatçı kirleri temizleyin. Ama tıpkı fırında olduğu gibi ocak yüzeyi için özel olarak geliştirilmiş sprey bir yüzey temizleyici her zaman daha etkili olacaktır. Gaz çıkışının olduğu bölümleri kimyasallardan zarar görmemesi için alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.

Düğmeleri silin:

Nemli bir bezle temizleyin. Asla suda bekletmeyin çünkü suda bekletmeniz performanslarını etkileyebilir.

Ekstralan unutmayın:

Davlumbaz, set arası gibi bölümleri atlamayın. Malzemelerine dikkat ederek temizlik malzemenizi belirleyin.

YORUM YOK

Yorumunuzu Paylaşın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version